Over gerbils

Klik op het onderwerp om direct naar het antwoord te gaan. 

Hoe leven gerbils?

Welke soorten zijn er?

Kunnen gerbils alleen leven?

Is een gerbil een knaagdier?

Hoe leven gerbils in de natuur?

Gerbils in groepen

Hoe leven gerbils?

Gerbils leven bij voorkeur in grote groepen. Ze lijken qua bouw wel een beetje op een minikangoeroe. Ze houden namelijk erg van flink springen en kunnen ook goed graven met hun voorpoten. De gerbil heeft een lange, behaarde staart met aan het uiteinde een pluimpje. Gerbils zijn erg intelligent en nieuwsgierig, het zijn hele vriendelijke dieren zeer vriendelijk van aard. Gerbils wisselen slaap en activiteit regelmatig af. Daardoor kunnen ze zowel overdag, tijdens de schemering als ’s nachts actief zijn. Gerbils worden doorgaans wat ouder dan de meeste andere kleine knaagdieren. Ze kunnen een leeftijd van drie tot vijf jaar halen.

Welke soorten gerbils bestaan er?

Er zijn heel veel soorten gerbils. De bekendste soort is de Mongoolse gerbil. Deze wordt ook vaak als gezelschapsdier gehouden.

Gerbils komen voornamelijk voor in verschillende geel- en bruintinten, van zandkleurig geel tot bruin met zwarte haarpuntjes. Doordat verschillende gerbilsoorten met elkaar vermengd zijn geraakt, bestaan er ook gerbils met vlekken, een zwarte vacht of een crème-achtige vacht. 

Afhankelijk van de soort kunnen sommige gerbils wat schuwer zijn, sneller schrikken en zich meer verschuilen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bleke gerbil, de dikstaart- of vetstaartgerbil en de Sundevall gerbil.

Kunnen gerbils alleen leven?

Gerbils zijn echte groepsdieren en worden zeer ongelukkig in hun eentje. Geef ze daarom altijd maatjes om mee te spelen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat gerbils minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.

Let op: het is belangrijk dat je gerbils al op jonge leeftijd bij elkaar plaatst en niet zomaar vreemde gerbils bij elkaar zet. Nieuwkomers worden doorgaans niet geaccepteerd en gerbils kunnen flink met elkaar gaan vechten. Dit kan zelfs leiden tot de dood van een van de diertjes.  

Is een gerbil een knaagdier?

Jazeker! Ze zijn familie van de renmuizen en behoren tot het geslacht van de woestijn- of zandmuizen. Gerbils stonden lang bekend als ‘woestijnratje’, maar ze zijn helemaal geen familie van de rat.

Hoe leven gerbils in de natuur?

Gerbils komen in het wild vooral voor op de zanderige steppen van Mongolië. Ze leven hier in grote groepen, kolonies, waarbinnen een strike rangorde heerst. Indringers komen de groep niet binnen! De gerbils wonen samen in zelfgemaakte holen en gangenstelsels. Deze bieden bescherming bieden tegen de hitte en de kou. Gerbils communiceren met elkaar door piepjes en geuren. Dit gebruiken ze ook om hun groepsgenoten te herkennen en hun territorium af te bakenen. 

Terug naar de overzichtspagina over gerbils