Over het gerbilverblijf

Klik op het onderwerp om direct naar het antwoord te gaan. 

Het gerbilverblijf

Waar doen ze hun behoeften?

Wat hebben gerbils nodig in hun hok?

Hoe vaak maak je een gerbilkooi schoon?

Kunnen mannetjes- en vrouwtjesgerbils samen?

Leven gerbils binnen of buiten?


Gerbils leven in een groep

Het gerbilverblijf

Kies voor een verblijf wat groot genoeg is en vooral ook knaagbestendig. Je kunt bij twee gerbils bijvoorbeeld kiezen voor een grote glazen of plastic bak van minimaal 100 x 60 x 50 centimeter. Een verblijf met spijlen kan ervoor zorgen dat de vloer van je huis een rotzooi wordt met alle bodembedekking die de enthousiaste gerbils morsen. Je kunt de bak het beste afsluiten met een deksel van fijnmazig gaas. Zo voorkom je dat enthousiaste gerbils het verblijf uit springen.

Bedek de bodem van het verblijf met een dikke laag houtvezels- of krullen. Let erop dat dit niet afkomstig is van naaldhout. Vermeng dit met een flinke berg hoog en de gerbils kunnen enthousiast gaan graven! Gebruik geen grond of zand als bodembedekking, dit is te koud en vochtig en kan instorten.

Zorg naast een flinke bodembedekking ook op de grond voor genoeg schuilmogelijkheden. Leg hiervoor stenen of takken, bloempotten of knaagdierhuisjes neer. Vergeet het nestmateriaal niet, hiervoor kun je een flinke pluk hooi, keukenpapier, papierstrookjes of wc-papier gebruiken.

Waar doen gerbils hun behoeften?

Gerbils doen hun behoeftes door het hele verblijf. Mochten je gerbils het zand in de zandbak gebruiken om hun ontlasting in te doen, dan moet je dit bakje slechts gedurende een half uur per dag aanbieden. 

Wat hebben gerbils nodig in hun verblijf?

Gerbils zijn erg enthousiast en actief, zorg dus dat ze voldoende bewegingsruimte hebben. Je kunt kiezen voor een ruim looprad. Neem wel een rad waarbij de staart niet bekneld kan komen te zitten tussen de spijlen. 

Geef het voer van gerbils in een geglazuurd aardewerken bakje. Bakjes van ander materiaal knagen ze al snel kapot.

Net als de degoes houden gerbils van het nemen van zandbaden. Zorg daarom ook voor een stevige bak met chinchillazand.

Hoe vaak maak je het gerbilverblijf schoon?

Haal elke dag voedselresten uit het hok. Controleer hierbij ook de schuilhuisjes. Ververs ook het drinkwater elke dag. Gerbils zijn gewend om zuinig om te gaan met water, hierdoor produceren ze weinig urine en droge keutels. Daarom is het voldoende om het verblijf elke twee weken schoon te maken. Vervang hierbij het bodemmateriaal (maar niet alles) en reinig de voeder- en zandbak. Maak bij deze schoonmaakbeurt de schuilplaatsen en het waterflesje (inclusief de tuit!) ook goed schoon. Vervang tot slot het zand in het zandbadje. 

Kunnen mannetjes- en vrouwtjesgerbils samen?

Dit gaat vaak niet goed. Je kunt beter kiezen voor groepen met alleen mannetjes of alles vrouwtjes. Groepjes van mannen samen zijn vaak het vreedzaamst. Let er wel op, hoe groter de groep, hoe groter de kans op onrust en gevechten. Je het beste gerbils van jongs af aan met elkaar laten opgroeien, want een vreemde gerbil wordt niet geaccepteerd. 

Leven gerbils binnen of buiten?

Gerbils leven binnen.

Terug naar de overzichtspagina over gerbils