Veelvoorkomende ziekten

Klik op het onderwerp om direct naar het antwoord te gaan. 

Hoe herken je een gezonde gerbil?

Hoe zie je dat je gerbil ziek is?

Welke gerbilziekten zijn er?

Hoe herken je een gezonde gerbil?

Een gezonde gerbil is:
- actief en nieuwsgierig;
- heeft een schone, glanzende vacht;
- glimmende en schone ogen en oren;
- vaste droge ontlasting;
- eet en drinkt goed.

Hoe zie je dat je gerbil ziek is?

Gerbils zijn niet erg stressbestendig en kunnen door spanning of stress een soort epileptische aanval krijgen. Ze verstarren dan, liggen plat op de grond met knipperde ogen, klapperende oortjes en trillende snorharen. Ze houden hun voorpoten krampachtig vooruit, vallen op hun zij en schokken met hun hele lijf. Dit ziet er heel eng uit, maar meestal loopt de aanval goed af. Hierbij is het wel belangrijk dat de gerbil in zijn vertrouwde omgeving kan bijkomen.
Als je gerbils diarree krijgen, kunnen ze teveel groenvoer hebben gegeten.
Controleer ook regelmatig de tanden en kiezen van je gerbils. Als deze niet meer goed op elkaar aansluiten, kunnen je gerbils hun bek niet meer goed dicht doen en ook niet goed eten.
Controleer bij gerbilmannetjes regelmatig of hun buik en dan vooral de goed ontwikkelde en wat vettige geurklier nog mooi schoon en niet ontstoken is.
Als je gerbil afwijkende ontlasting krijgt, zich ziek of sloom gedraagt of slecht eet, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Het kan zijn dat je een gerbil vanwege ziekte een tijdje apart moet zetten. Houd er in dit geval rekening mee dat je de gerbil niet zomaar weer terug kunt zetten in de groep. Het klinkt gek, maar de kans is groot dat overige groepsleden hem of haar niet meer herkennen!

Symptomen van een zieke gerbil zijn:

  • Slecht eten;
  • Afwijkende ontlasting; bijvoorbeeld diarree;
  • Sloom gedragen;
  • Veel drinken en veel plassen;
  • Kwijlen;
  • Te lange tanden en kiezen, bek niet goed kunnen sluiten.

Zorg ervoor dat je gerbils altijd voldoende en gezonde voeding krijgen, het water regelmatig wordt ververst en er genoeg bodembedekking in het verblijf ligt. Controleer de vacht en tanden van je gerbils regelmatig en wees alert als je gerbils diarree krijgen of zich sloom gaan gedragen.

Welke gerbilziekten zijn er?

Gerbils kunnen last krijgen van suikerziekte of een nieraandoening. Mocht je gerbil ineens heel veel drinken en plassen, dan kan dit duiden op suikerziekte. 

Een besmettelijke en erg vervelende ziekte die bij gerbils kan voorkomen is Tyzzer’s disease. Als gerbils hier last van hebben zijn ze erg sloom, liggen ze voorovergebogen in een hoekje van hun verblijf en hebben ze een ruwe, opstaande vacht. Ze eten niet meer, kunnen diarree hebben en vallen flink af. Het is belangrijk snel te handelen, want de ziekte is erg besmettelijk en kan dodelijk zijn. Een besmette gerbil moet uit de groep gehaald worden, het volledige hok en alle inrichting moet heel goed schoongemaakt worden. Let er op dat je zelf goed je handen wast om zo niet per ongeluk gezonde dieren te besmetten. Snelle behandeling kan een gerbil genezen, maar jonge of gestreste dieren kunnen er ook aan overlijden.

Terug naar de overzichtspagina over gerbils