Over de huisvesting

Waar moet je op letten als je een kooi zoekt voor je hamster. Klik op de vragen om direct naar de antwoorden te gaan

Hoe kan je een hamster het beste huisvesten? 

Kan je een hamster met andere hamsters huisvesten?  


Hoe kan je een hamster het beste huisvesten? 

Hamsters hebben ruimte nodig. De minimale afmeting voor een hamsterkooi is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter. Voor Syrische hamsters is een grotere kooi nog beter. Een hamsterkooi moet knaagbestendig en goed geventileerd zijn. Om de hamster klimmogelijkheid te geven, is een kooi met horizontale spijlen het beste. Let er bij dwerghamsters wel op dat de spijlen niet te ver uit elkaar staan, want zij kunnen gemakkelijk ontsnappen. Een extra verdieping in de kooi is prettig, zodat het oppervlak van de kooi vergroot wordt. Pas er wel op dat de hamster niet van grote hoogte kan vallen. 

Hamsters graven graag en maken in de natuur een slaapkamer op zo’n 50 centimeter diepte, daarom is de diepte van de onderbak erg belangrijk. Hoe meer een hamster kan graven, hoe minder afwijkend gedrag, zoals traliebijten, hij zal vertonen. Een diepte van 40 tot 50 centimeter is goed genoeg, maar voor de diepte van de onderbak geldt: hoe dieper, hoe beter. Er zijn kooien beschikbaar met een speciale diepe onderbak voor gravende knaagdieren. Hier doe je de hamster een groot plezier mee. Een aquarium of terrarium kan ook goed als huisvesting voor de hamster dienen, omdat de hamster hier lekker in kan graven. 

Hamstershuisjes

Het is noodzakelijk om de hamster een donkere schuilplaats te bieden, waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop. Het is ook mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken, maar daarvoor moet er wel voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig zijn. Voorbeelden van geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn materialen op basis van houtpulp, mais, papier of hennep. Kies een bodenbedekking die stofvrij is en goed absorbeert. Bij langharige hamsters moet je tevens kiezen voor een bodembedekker die niet te veel in het haar blijft hangen. Zaagsel is voor deze soort hamster niet geschikt.

Het is ook nodig om hooi in de hamsterkooi te plaatsen, zowel als voer als om holletjes mee te maken. Papier is ook geschikt als nestmateriaal. Gebruik alleen geen synthetische ‘hamsterwatten’. De draden van dit materiaal kan niet alleen de pootjes afknellen, maar ook de wangzakken of de darmen van de hamster kunnen hier verstopt van raken. 

Hamstertoilet

De meeste hamstersoorten zijn zindelijk, daarom is het een goed idee om ‘toiletplaats’ aan te leggen waar de hamster zijn behoefte doet.  Je kan in deze hoek van de kooi wat kattenbakvulling op de bodem te leggen. Zo is deze plek makkelijk schoon te houden. Kies alleen geen klompvormende korrels, want deze kunnen verstopping veroorzaken als de hamster ze in zou slikken.

Hamsters houden ervan om een zandbadje te nemen. Een zandbadje kun je maken door een zware, lage schaal met chinchillazand neer te zetten, zodat ze erin kunnen rollen. 

Hamsters zijn graag in beweging. Je doet de hamster daarom een plezier om ze af en toe buiten de kooi hun pootjes te laten strekken. Let er wel op dat je de hamster op een veilige plek loslaat waar het niet kan ontsnappen. Ook in hun verblijf kan je ervoor zorgen dat de hamster beweging krijgt. Hiervoor zijn er hamsterpeeltjes, schuilplaatsen en loopradjes te koop. Kies bij de aanschaf van een looprad altijd voor een gesloten exemplaar, zonder spijlen en standaard. Hiermee voorkom je dat de hamster met zijn kop of pootjes knel kan komen te zitten. Afwisseling in het speelmateriaal houdt de hamster bezig. Vervang speelgoed regelmatig. Ook kartonnen doosjes, wc rollen en ongeverfde houten speeltjes kunnen als speelgoed dienen voor de hamster. Geef de hamster nestmateriaal om mee te bouwen en te versnipperen of verstop stukjes droog voedsel, zodat de hamster hiernaar op zoek kan gaan. 

Hou er rekening mee dat de hamster is vooral in de nacht erg actief is en kan flink wat herrie maken. Een plekje op de kinderkamer is dan ook geen goed idee.  

Kan je een hamster met andere hamsters huisvesten?  

De Chinese dwerghamsters, Russische dwerghamsters en Syrische dwerghamsters zijn solitair levende dieren. In het wild zoeken ze hun soortgenootjes alleen op om te paren. Zodra de moeder haar jongen heeft grootgebracht, verlaten de jongen het nest om alleen verder te leven. Deze hamstersoorten kun je dus niet met soortgenoten in één verblijf houden. Hoewel het voor de pubertijd vaak nog goed gaat, zullen ze daarna agressief tegen elkaar worden. 

Er zijn hamstersoorten, zoals de Roborovski dwerghamster en de Campbelli dwerghamster, die van nature in kleine groepjes leven. Toch geldt ook voor deze hamstersoorten dat het samenleven in gevangenschap vaak niet goed gaat. Het advies is dan ook om elke hamstersoort alleen in een verblijf te huisvesten. 

Terug naar de overzichtspagina over hamsters