Over de verzorging

Hoe moet je voor een hamster zorgen? Klik op de vragen om direct naar de antwoorden te gaan

Hoe kan ik een hamster het beste hanteren? 

Hoe kan ik een hamster het beste verzorgen?


Hoe kan ik een hamster het beste hanteren? 

Hamsters kunnen tam worden, maar dit moeten ze wel leren. Je kan ze het beste van jongs af aan regelmatig oppakken en aaien, zodat hij hieraan went. Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als hij bijt, is dit meestal omdat hij te hardhandig wordt opgepakt, ergens pijn heeft of ziek is. Hamsters kunnen ook van schrik bijten, bijvoorbeeld wanneer ze uit hun slaap gewekt worden. 

Til een hamster altijd voorzichtig op. Dit doe je door hem van voren of opzij rustig in je handen te scheppen. Laat hem in het kommetje van je hand zitten. Pak hem niet onverwachts van bovenaf op, dat kan een hamster als bedreigend ervaren en zal hierdoor proberen te vluchten of te bijten. Hamsters zijn erg snel. Pas op dat ze niet uit je hand of van de tafel springen. Vooral Roborovski hamsters zijn erg snel en lastig te vangen als ze eenmaal ontsnappen. Laat ze daarom niet door kleine kinderen hanteren. 

Hamsters zijn kleine en tere dieren, daarom is het belangrijk kinderen te leren om heel voorzichtig met deze diertjes om te gaan. Blijf erbij als de kinderen een hamster oppakken. Het diertje zachtjes aaien is geen probleem, maar een hamster is te klein om echt te knuffelen.

Hoe kan ik een hamster het beste verzorgen?

Uiteraard moet de kooi regelmatig schoongemaakt worden. Om de kooi voor de hamster nog als ‘thuis’ te laten ruiken, kan je een deel van het materiaal dat niet vies erg vies is laten liggen. Ook de inrichting, zoals het slaaphuisje, loopradje, zandbakje, drinkflesje en etensbakje maak je schoon. Hamsters bewaren voedsel in het nest. Controleer daarom dagelijks of er voedsel in ligt en verwijder voedsel dat kan bederven. 

Van langharige hamstersoorten moet de vacht regelmatig ontward en gekamd worden. Dit moet wel uiterst voorzichtig gebeuren!

Terug naar de overzichtspagina over hamsters