Over hamsters

Wat moet je weten over het houden van hamsters. Klik op de vragen om direct naar de antwoorden te gaan

Welke soort huisdiereigenaar past bij de hamster?

Heb ik ervaring nodig om een hamster te houden? 

Zijn hamsters groepsdieren of solitaire dieren?

Wat voor soorten hamsters zijn er? 

Wat is het natuurlijke gedrag van de hamster? Welke soort huisdiereigenaar past bij de hamster?

Door hun aaibare uiterlijk en hun kleine, handzame formaat, is de hamster een populair huisdier voor kleine kinderen. Toch is het om verschillende redenen niet raadzaam om voor kinderen een hamster als huisdier te nemen. Een hamster is bijvoorbeeld vooral tijdens de schemering en in de nacht actief is, omdat het een nachtdier is. Overdag, als de kinderen juist met het diertje willen spelen, slaapt de hamster en zal het niet gestoord willen worden. Ook is de hamster een teer diertje en hierdoor niet zo ‘knuffelbaar’ is als het lijkt. Dit kan bij kinderen voor teleurstellingen zorgen. Een hamster past eigenlijk beter bij mensen die overdag weg van huis zijn en in de avond tijd hebben om aandacht aan hun huisdier te geven. 

Heb ik ervaring nodig om een hamster te houden? 

Er is geen specifieke ervaring nodig om dit huisdier op een verantwoorde wijze te houden. Het is wel van belang om je goed in te lezen over de hamster, zodat je voldoende kennis bezit om dit huisdier op een verantwoorde manier te houden. 

Zijn hamsters groepsdieren of solitaire dieren?

Over het algemeen kunnen hamsters gezien worden als solitair levende dieren. De Syrische hamster ('goudhamster'), de Russische dwerghamster en de Chinese dwerghamster leven volledig solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Andere dwerghamsters kunnen soms met meerdere dieren gehuisvest worden, maar dit gaat lang niet altijd goed. Het is daarom verstandiger om één hamster als huisdier te houden. 

Wat voor soorten hamsters zijn er? 

Er zijn wel twintig verschillende soorten hamsters, maar niet alle hamstersoorten worden als huisdier gehouden. De hamsters die geschikt zijn om als huisdier te houden zijn de Syrische hamster (Mesocricetus auratus) en een aantal dwerghamsters, waaronder de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), de Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamsters en de Chinese dwerghamster. De verschillende hamstersoorten komen in verschillende kleuren en vachtstructuren. Er zijn gladharige hamsters, langharige hamsters en hamsters met een gekrulde vacht, rex-vacht genaamd. Syrische hamsters met een goudkleurige vacht (wildkleur) worden goudhamsters genoemd, maar deze hamstersoort komt ook voor in andere kleuren. Ook de staartlengte kan variëren. Zo zijn De Russische, Campbelli- en Roborovski dwerghamsters kortstaartdwerghamsters. Zij hebben een kort staartje. De Chinese dwerghamster met zijn grijsbruin gestreepte vacht is een langstaartvariant.

Wat is het natuurlijke gedrag van de hamster? 

Hamsters zijn echte schemer- en nachtdieren en slapen het liefst overdag. Ze laten zich overdag dan ook niet veel zien. Een uitzondering op de regel is de Russische dwerghamster; deze hamstersoort is ook overdag vrij actief. Kortstaartdwerghamsters leven vooral op de grond, terwijl Syrische hamsters en langstaart dwerghamsters goede klimmers zijn. 
In de natuur houdt de Syrische hamster een winterslaap, echter gebeurt dit alleen wanneer de omgevingstemperatuur onder de tien graden blijft. In onze huiskamers komt dit niet voor, daarom zal een als huisdier gehouden Syrische hamster niet snel een winterslaap houden. Een hamster in winterslaap ligt half opgerold met de voorpootjes vooruit. Het dier voelt doel, maar wel zacht, aan. Het is voor de gezondheid van een hamster niet nodig om een winterslaap te houden.

Een hamster kan in twee grote wangzakken eten verzamelen en het vervolgens meenemen naar het hol. Dit wordt hamsteren genoemd. 


Terug naar de overzichtspagina over hamsters