Veelvoorkomende ziekten

Klik op de vragen om direct naar de antwoorden te gaan

Hoe zie ik aan mijn hamster of hij gezond is? 

Welke ziekten en aandoeningen kan een hamster krijgen? 

Zijn er nog aandachtspunten met betrekking tot het houden van een hamster? 


Hoe zie ik aan mijn hamster of hij gezond is? 

Een gezonde hamster heeft een glanzende vacht, droge en heldere oogjes en nageltjes die niet te lang zijn. Bovendien heeft de hamster een levendige uitstraling. Een gezonde hamster heeft een rustige een regelmatige ademhaling. Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren. Ze worden dan ook niet snel ziek, maar als je ziet dat het diertje lusteloos, sloom of apathisch is, is de kans groot dat hij iets onder de leden heeft. Wees verder alert op de volgende verschijnselen: een opgetrokken rug, sterke vermagering, een mottige vacht, veel water drinken en diarree, welke vaak herkenbaar is aan plakkerige ontlasting aan de vacht. 

Het is vaak moeilijk te zien of een hamster wel goed drinkt of eet. Een hamster blijft hamsteren, ook als hij geen eetlust heeft. Het voerbakje raakt dan wel leeg, maar in het holletje zal je veel ongebruikt voedsel aantreffen. Controleer zijn holletje dan ook met regelmaat hierop. Om te voorkomen dat je hamster ziek wordt is het van belang om de kooi goed schoon te houden en het dier te voorzien van gezonde, uitgebalanceerde voeding.  


Welke ziekten en aandoeningen kan een hamster krijgen? 

De wangzakken gebruikt de hamster niet alleen om voedsel in te verzamelen, maar ook nestmateriaal wordt hiermee verzameld. Synthetisch, onverteerbaar nestmateriaal en kleverig snoepgoed kunnen ervoor zorgen dat de wangzakken verstopt raken. Dit kan ook gebeuren als de hamster niet goed kan kauwen, doordat zijn tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. 

Verkeerde voeding of een infectie met een bacterie die darmontstekingen veroorzaakt kan bij de hamster voor diarree zorgen. Dat laatste komt vooral voor bij jonge hamsters en wordt ook wel natstaart of  ‘wet tail’ genoemd. Om de bacterie te remmen en uitdroging te voorkomen is snelle behandeling hierbij noodzakelijk. Stress is een factor in het ontstaan van deze ziekte. Verder kan diarree ook ontstaan door het gebruik van antibiotica. Deze tasten de darmflora aan, waardoor ongewenste bacteriën kunnen uitgroeien.

Vanaf zo’n anderhalf jaar, als hamsters ouder worden, kunnen ze hartklachten krijgen. Hierdoor gaan ze snel ademen en slecht eten. Ze worden sloom en hebben koude pootjes. Met behulp van medicijnen kan hier soms iets aan gedaan worden. 

Bij hamsters komt suikerziekte (diabetes) voor. Voeding is een belangrijke factor, maar het kan ook erfelijk zijn. Goede kwaliteit voer en de hamster niet overvoeren is van belang om diabetes te voorkomen. Wees verder spaarzaam met snoepgoed en vette voedingsmiddelen. 

Andere aandoeningen zijn verwondingen, tandproblemen en soms kunnen verkoudheid of longontsteking voorkomen. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van de hamster altijd een dierenarts. 


Zijn er nog aandachtspunten met betrekking tot het houden van een hamster? 

Hamsters kunnen veel schade veroorzaken wanneer ze loslopen. Pas op met snoeren en let erop dat het dier niet in een ruimte kruipt waar hij niet meer uit kan komen, bijvoorbeeld onder het aanrecht. Het is daarom beter een deel van de kamer af te zetten met een ren (met smalle spijltjes of gesloten schotten) en erbij te blijven als je de hamster los laat lopen.

Terug naar de overzichtspagina over hamsters