Bange en verwilderde katten

Sinds een paar jaar bestaat in Zuidwolde (GR) de afdeling voor verwilderde en schuwe katten. Verwilderde en schuwe katten zijn niet gewend om met mensen te leven. Een groot deel van hun leven hebben ze buiten geleefd of ze zijn buiten geboren.

Bijvoorbeeld op campings, op bedrijventerreinen of bij boerderijen. Deze katten hebben in de eerste levensperiode te weinig contact met mensen gehad, waardoor ze schuwer en moeilijker benaderbaar zijn dan andere katten.

Deze katten worden meestal geen echte schootkatten. We geven hen extra aandacht en tijd, zodat ze kunnen wennen aan mensen. We kunnen de enigszins gesocialiseerde katten uiteindelijk plaatsen.


Blijft een kat echt schuw? Dan zoeken we een buitenplaats, zoals een manege, boerderij of andere locatie in het buitengebied. Met toezicht en wat bijvoeren kunnen deze dieren qua karakter gewoon zichzelf zijn en wordt een lang verblijf in het asiel voorkomen. Voordat deze katten op een ‘buitenplaats' worden geplaatst, worden ze gesteriliseerd of gecastreerd, zodat ze niet voor nageslacht kunnen zorgen. Ook zijn ze gechipt.