Dier & Mens: de perfecte match

Puppy’s, wat zijn ze onweerstaanbaar! Ook voor kittens gaan de meesten van ons subiet door de knieën. Het liefst nemen we ze allemaal direct mee naar huis. De Dierenbescherming wil mensen helpen de juiste huisdierkeuze te maken en overhaaste beslissingen voorkomen.

Doe de Dier & Mens Wijzer!

Een verstokte bankligger die een bordercollie in huis neemt of iemand die een kat neemt om te scoren op Instagram, maar niks moet hebben van kattenbakken schoonmaken. Helaas komen dit soort 'vergissingen' maar al te vaak voor. Met een hoop ellende voor dier en mens als gevolg. Beantwoord de vragen en kom erachter of jij een match vormt met het dier dat je voor ogen hebt.

Als zoon- of dochterlief dan ook nog met smachtende ogen aan papa’s mouw trekt, “O! Dat is het liefste poesje van de wereld!”, lijkt nee zeggen bijna onmogelijk.

De Dierenbescherming begrijpt de aantrekkingskracht van gezelschapsdieren goed. Daarom vragen we aandacht voor verantwoord huisdierenbezit, want het verwelkomen van een nieuw huisdier is een feest! En dat moet zo blijven.

Puppy’s zijn o zo schattig, maar de fratsen van een puberende hond kunnen flink tegenvallen. Katten zijn snoezig! En dan blijken ze nog niet helemaal zindelijk of krabben ze de designbank kapot. Of knaagdieren van knuffelen houden? Als dat al zo is, hebben de kinderen er weinig aan wanneer het om een nachtdier gaat.

Voorkom dat de cavia verkommert in zijn kooi zodra het nieuwe er bij de kinderen vanaf is. Kies voor een huisdier dat perfect bij de gezins-, leef- en woonsituatie past en andersom. Waar wordt iedereen, inclusief het dier, happy van? Onderstaande tien bewustwordingsstappen resulteren in de perfecte match!

Stap 1 – Liefde

Welke dieren zijn favoriet? Staan honden altijd al op één? Of ligt de focus op een kat? Misschien gaat de voorkeur uit naar twee konijnen. En wat denken familieleden of huisgenoten? Maak samen een overzicht van dieren die direct aanspreken.

Stap 2 – Zelfkennis

Zelfkennis is de tweede stap. Is iemand sportief, een avonturier, een buitenmens en reislustig? Of meer een huismus die graag opgekruld op de bank romantische films kijkt? Is de Chinese vaas heilig? Of mag het tapijt dienst doen als krabpaal? Hoe belangrijk is rust in huis? Of is er juist behoefte aan bedrijvigheid? Mens en dier moeten qua persoonlijkheid bij elkaar passen… en andersom. Zo leeft een energieke hond graag samen met een actief baasje en ligt een knuffelkat graag op schoot.

Stap 3 – Praktisch

Bij het verwelkomen van een huisdier komen praktische zaken kijken. Hoe groot is de woning? Is er een buitenruimte… een tegeltuin of een groen paradijsje? Hoe lang zit een hond per dag alleen? Kan een kat zich ergens terugtrekken? Is er iemand in huis met allergieën? Is er behoefte aan een kijk- of knuffeldier; vissen en vogels vereisen een heel andere benadering dan honden of katten. Wat zijn de vakantieplannen? Gaat het dier mee of is er een dierenliefhebbende buurvrouw?

  • Niet altijd een match

    Aan de dieren in onze dierenopvangcentra zien we dat het matchen van mens en dier niet altijd goed gaat. Jaarlijks komen er gemiddeld 3800 afstandsdieren bij ons binnen en ongeveer 8500 zwervend aangetroffen dieren waarvan we geen eigenaar kunnen achterhalen. Daarvan zijn ruim 1000 dieren duidelijk gedumpt. Ze zitten in dichtgeplakte kattenbakken, in stinkende containers, vastgebonden aan parkbankjes, bij de kinderboerderij over het hek gezet of zijn met kooi en al in de berm achtergelaten

Stap 4 – Informatie

Het is voor toekomstige baasjes belangrijk om zich te verdiepen in het beoogde huisdier. Wat is er bekend over het welzijn, karakter, voeding, tijdsbesteding en levensverwachting van een dier? Hoe beviel het dier andere mensen? Is er ook nagedacht over de toekomst? De Dierenbescherming adviseert om minimaal twee konijnen in huis te nemen. Wat als één van de twee overlijdt? Sommige dieren worden oud, kunnen ze blijven als er van alles in het huishouden gaat veranderen? Staat er een wereldreis op de planning? Is carrière maken (en weinig thuiswerken) belangrijk? En past het dier bij de 5 kinderen waar heimelijk naar wordt verlangd?

Tip: op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) staat per diersoort goede informatie.

Stap 5 – Financieel

Een huisdier kost geld. Of het nu om een cavia, kip, hond, parkiet, vis of kat gaat. Ze hebben allemaal voer nodig, maar ook een verblijf, bodembedekking, speeltjes, snoepjes, waterflesjes, eetbakjes en noem maar op. Daarnaast kunnen ze zomaar bij de dierenarts op tafel belanden. Is daar genoeg financiële ruimte voor? Om een voorbeeld te geven: een hond kost gemiddeld € 620,- per jaar (voer, vaccinaties, ontvlooien, ontwormen) en een vis € 45,- (voedsel en bodembedekking).

Klik hier voor de gemiddelde kosten van huisdieren.

Klik voor groot beeld

Stap 6 – Match

Rond stap 6 begint er een match te ontstaan. Een bewoner van een bescheiden appartement zit niet te wachten op een energieke hond die naast de vele wandelingen eigenlijk een tuin nodig heeft om zich in uit te leven. En een familie in de stad zal toch geen gezellig scharrelende kippen nemen, als de buren de kraaiende haan bij voorbaat al verafschuwen. Máár in dat kalme appartement zit een oudere kat graag op de bankleuning. En in een typisch Jan-Steenhuishouden past misschien wél een kindvriendelijke hond. Matchen de woning en de tuin ook? Is er nagedacht over de plek van de kattenbak of hondenmand? Is het balkon veilig? Kan de tuin tegen een graafpartij?

Stap 7 – Taakverdeling

Als het diersoort bijna gekozen is, is het tijd om een zorgplan op te stellen. Wie laat wanneer de hond uit? Wie maakt het hok schoon? Wie zorgt er voor voldoende voer? Kortom, wie doet wat? En als iemand alleen woont, kan een familielid of vriend de zorgtaken dan overnemen tijdens ziekte of afwezigheid?

Stap 8 – Benodigdheden

Het huisdier komt bij de achtste stap steeds dichterbij. Voordat het dier daadwerkelijk zijn intrede maakt, moet het een en ander in huis zijn. Wat staat er op het boodschappenlijstje? Een aquarium, een hondenriem, schuilhokjes voor de cavia’s, voerbakken… En aan welke eisen moeten die benodigdheden voldoen? Hoe groot moet een kippenren zijn? Of een konijnenhok met uitloop? Kortom, wat is er nodig voor een onbezorgd huisdierenleven?

Stap 9 – Aanschaf

Nu begint de grote zoektocht naar het nieuwe maatje. Op www.ikzoekbaas.nl wachten honderden dieren op een tweede kans. Liever een pup of vis? Dan valt de keuze wellicht op een fokker of dierenwinkel. Wees erop bedacht dat er malafide hondenfokkers bestaan en bekijk de omstandigheden van het dier kritisch in de dierenwinkel. Meer informatie hierover staat op onze website.

Stap 10 – Hoera!

Het is zover! Als bovenstaande stappen zijn doorlopen en alle gezinsleden of huisgenoten het eens zijn over de keuze, wacht het moment suprême! Het huisdier wordt feestelijk verwelkomd. Dit is het begin van een mooi en hopelijk ‘lang’ leven samen!

…Of misschien pakt het heel anders uit en is de conclusie dat dit niet het beste moment is voor een nieuw huisgenootje. Dat hoeft geen leven zonder dieren te betekenen. De Dierenbescherming is altijd op zoek naar vrijwilligers die asielhonden willen uitlaten, asielkatten knuffelen of aan de slag willen als dierenbuddy om ouderen en chronisch zieken te helpen bij de zorgtaken van hun huisdier(en).

  • Wat zoek je eigenlijk in een huisdier?


    Verwacht je van een huisdier:

    • dat hij regelmaat en houvast in je leven brengt?
    • dat hij geschikt is om mee te spelen en knuffelen?
    • dat hij interessant is om te bestuderen?
    • dat hij je in contact brengt met andere liefhebbers?
    • dat hij de kinderen verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengt?

    Als je weet wat je zoekt in een dier, geeft dat ook richting aan het soort huisdier. Heb je nu een beetje een idee? Ga eerst eens op zoek naar mensen in je omgeving die al zo’n dier hebben om te horen of je verwachtingen overeenkomen met de realiteit.

    Terug naar de wijzer

  • Meer informatie over deze tool van de Dierenbescherming


    • De Dier & Mens Wijzer is gemaakt om mensen op te helpen wanneer zij een huisdier overwegen. De tool laat zien op welke zaken je moet letten.
    • De Dier & Mens Wijzer geeft advies of je bij een dier past. Maar je kunt er geen rechten aan ontlenen, bij het uitzoeken van een asieldier in een van onze opvangcentra.
    • De Dier & Mens Wijzer is niet bedoeld om huisdierbezit te stimuleren, noch om te ontmoedigen, maar geeft informatie en advies, bij de keuze van een dier.
    • De 8 diersoorten in de wijzer zijn gekozen op basis van populariteit als huisdier.


    De Dier & Mens Wijzer is gemaakt door de Dierenbescherming.