'Gratis' katten en kittens?

Verborgen kosten bij 'gratis' dieren

Op zoek naar een gratis kat of een gratis kitten? Het is verleidelijk om op het internet een dier uit te zoeken 'die toch niks kost'. Maar wat kost een gratis dier uiteindelijk echt?

Doe de Dier & Mens wijzer

Denk jij erover om een dier in huis te nemen? Stop! Check eerst via onze Dier & Mens Wijzer of dat dier ook bij jouw manier van leven past.

Er komt regelmatig voor dat iemand thuis opeens met een nestje ongeplande kittens zit. En wat moet je er dan mee? Gratis aanbieden op online marktplaatsen lijkt voor veel mensen de oplossing. Maar is het verstandig om zo'n gratis dier in huis te halen?

Hou rekening met álle kosten

Een huisdier kost geld. Of het nu om een cavia, kip, hond, parkiet, vis of kat gaat. Ze hebben allemaal voer nodig, maar ook een verblijf, bodembedekking, speeltjes, snoepjes, waterflesjes, eetbakjes en noem maar op.

Daarnaast kunnen ze zomaar bij de dierenarts op tafel belanden. Is daar genoeg financiële ruimte voor? Om een voorbeeld te geven: een hond kost gemiddeld € 620,- per jaar (voer, vaccinaties, ontvlooien, ontwormen) en een vis € 45,- (voedsel en bodembedekking).

Wat kost een kat?

'Gratis' kittens kunnen uiteindelijk een stuk duurder uitvallen. Zijn ze ooit gezien door een dierenarts? Hebben ze alle vaccinaties? Zijn ze gechipt? Al deze, en andere, kosten komen er nog bij. En wat te denken van sterilisatie, want zeker met een buitenkat heb je anders zo zelf een 'oeps'-nestje in huis.

Een gechipte en gevaccineerde kat, inclusief benodigdheden, kost bij aanschaf gemiddeld € 340. Ook bij de asielen van de Dierenbescherming komen er kosten kijken bij de aanschaf van een kat of kitten. Bekijk hier onze tarieven. Als deze katten zijn dan wel gechipt en gevaccineerd, en in sommige gevallen ook al geneutraliseerd.

Per maand

Verder ben je per maand zo'n € 42,50 kwijt aan voeding, kattenbakvulling, ontwormen en ontvlooien.

Het eerste jaar moet je rekenen op € 340 + (12*€ 42,50) = € 850.

Hou ook rekening met onverwachte dierenartskosten. Hiervoor kun je wel een huisdierenverzekering afsluiten.

Het komt regelmatig voor dat mensen geen geld hebben voor de dierenarts. De Dierenbescherming of de gemeente kan soms helpen, maar soms moeten mensen helaas ook afstand doen van een geliefd dier.

Kortom, een gratis kat is nooit écht gratis. De aanschafkosten zijn pas het begin van een (katten)leven lang financiële verantwoordelijkheden.

Op zoek naar een kat?

Denk jij erover een kat in huis te halen? Kijk dan bijvoorbeeld bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren voor tips. Bekijk vooral de kitten-checklist met waardevolle informatie over waar je op moet letten bij gratis katten.

Of kijk op Ik Zoek Baas voor een van de (niet-gratis) katten van de Dierenbescherming. Zoek bijvoorbeeld een jonge kat of kitten of geef een oudere kat een gouden mandje.

Bekijk de kosten per huisdier

Download het bestand