Project DUO

Wat is DUO?

De naam van het project ‘DUO’ verwijst naar Dieren Utrecht en Ouderen, maar ook naar het onafscheidelijke duo dat eigenaar en huisdier samen kunnen vormen. Voor veel ouderen of chronisch zieken zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe en wordt tegelijkertijd in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Hierdoor kunnen eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo belangrijk is. De vrijwilligers van DUO ondersteunen deze mensen bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat.


Wat doet DUO?

Vrijwilligers van DUO bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp thuis, bijvoorbeeld:

  • Kattenbak of vogelkooi verschonen
  • Wandelen met de hond
  • Naar de dierenarts gaan
  • Tijdelijke opvang vinden voor het dier (bijvoorbeeld vanwege een ziekenhuisopname)
  • Nieuw tehuis vinden voor het dier als de eigenaar de zorg niet meer aankan

De hulp kan één of enkele keren per week worden geboden. Ook als er af en toe hulp nodig is, bijvoorbeeld als het huisdier naar de dierenarts moet, kan er een beroep worden gedaan op de vrijwilligers van DUO. De hulp is gratis, maar wel enkel bedoeld voor mensen die betaalde hulp niet kunnen financieren. Het project wordt momenteel in de gemeenten Utrecht en Amersfoort door de Dierenbescherming uitgevoerd.

Meer informatie

Meer informatie over DUO en de werkwijze? Neem dan contact op met Dierenbescherming Regio Noordwest. In een kennismakingsgesprek bij de eigenaar thuis wordt de behoefte aan ondersteuning geïnventariseerd. Tijdens dit gesprek wordt tevens nagegaan welke rol mantelzorgers of professionele zorgverleners kunnen spelen bij de verzorging van het huisdier. Vervolgens bekijkt de Dierenbescherming welke ondersteuning de vrijwilligers van DUO kunnen bieden.

In december 2015 mochten vrijwilligers en medewerkers van project DUO de Ida Zilverschoon Prijs in ontvangst nemen.


Nieuwe vrijwilligers voor DUO zijn ook van harte welkom!

Contact

Dierenbescherming Regio Noordwest
Hendrikje Stoffelsstraat 57
1058 GC Amsterdam
T. 088 811 3390
E. info.regionoordwest@dierenbescherming.nl