Verbod op het gebruik van prikhalsbanden

Uiteraard werden ze al niet in onze hondenschool gebruikt, maar vanaf 1 juli is het gebruik (dus ook al het omdoen) van prikhalsbanden wettelijk verboden. Helaas geldt dit nog niet voor stroombanden.


Verbod op het gebruik van prikhalsbanden

Prikhalsbanden verboden

Waar de wet heel duidelijk is over het verbieden van prikhalsbanden, dat zijn van die halsbanden met scherpe uitsteeksels die in de huid van de drager prikken. Officieel luidt de tekst: 'het gebruik van of het vastbinden of aanlijnen van een dier met een voorwerp waarmee het dier door middel van scherpe uitsteeksels pijn kan worden toegebracht'.


Stroombanden nog niet verboden

Het gebruik van stroomhalsbanden is nog niet verboden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit verbod er wel gaat komen, wat ons betreft zo snel mogelijk, maar de overheid wil het onder bepaalde voorwaarden blijven toestaan. Zo'n uitzondering zou bijvoorbeeld kunnen gaan gelden voor apparatuur, zoals stroombanden, waarvan het gebruik is gericht op een rechtvaardige verandering van het gedrag van het dier. Deze apparatuur zou dan alleen door of onder begeleiding van deskundigen gebruikt mogen worden.

Wat is een rechtvaardig doel en wie is deskundig?

Het lastige van uitzonderingen op het verbod van het gebruiken van een stroomhalsband is dat het niet duidelijk is welk doel rechtvaardig is. Voor de opleiding van een politiehond valt misschien nog een pleidooi te houden, maar hoe zit dit dan met het trainen van waakhonden of geleidehonden? Of het afleren van overlast gevend geblaf van een hond? En wanneer is iemand deskundig? Na het volgen van een opleiding of cursus? Of na zoveel jaar praktijkervaring? Wat ons betreft komen er geen of zo min mogelijk uitzonderingen op het verbod. De overheid gaat dit eerst nog uitzoeken en daarom gaat het verbod op stroombanden ook nog niet in.

Goede stap vooruit

Ondanks de vertraging en de mogelijke uitzonderingen op het verbod van het gebruik van stroomhalsbanden, is het verbod op prikhalsbanden een goede stap vooruit. Het is ons al jaren een doorn in het oog dat mensen deze middelen, prik en/of stroom, gebruiken om hun dier, meestal hond, te laten gehoorzamen. In onze optiek is dit een zwaktebod, omdat er tal van andere diervriendelijke manieren zijn om het dier gewenst gedrag aan te leren. Wie dit niet zonder kan of de moeite van trainen niet wil nemen, is dan volgens ons niet geschikt als eigenaar.