Lessen liggen stil

Wegens de coronamaatregelen liggen onze lessen helaas momenteel stil.

Lessen liggen stil

Heb je een vraag aan ons? Neem dan contact met ons, we helpen graag!
Hieronder geven we in ieder geval graag enkele tips over het socialiseren van pups in coronatijd.

Op dit moment – met het coronavirus – ontmoeten we minder mensen maar toch kun je aan de slag met de socialisatie van je pup. Ook al zijn bijvoorbeeld de scholen dicht, je kan je pup op afstand meenemen langs spelende kinderen. Ze hoeven de pup niet te aaien. Sterker nog, dat is nu helemaal niet wenselijk: via aaien kan het coronavirus eventueel via de vacht van jouw pup weer op de volgende persoon die aait terecht komen. Maar ook nu: interactie is niet per se noodzakelijk om te leren dat ook diverse kinderen bij het leven horen. Het zien, ruiken en horen op veilige afstand, en dat meermaals per week in de socialisatieperiode, is voor de meeste pups meer dan genoeg.

Ook al zijn de winkelstraten uitgestorven, diverse ‘soorten en maten’ volwassenen zijn ook voorradig als je langs de supermarkt loopt en in het park – op veilige afstand. Ook hier leert je pup hetzelfde: ze zijn er, het is niets om bang voor te zijn, en je hoeft er niks mee. Heeft je pup hiernaast intensief en prettig contact met het eigen gezin en/of wat vrienden, dan is dat voor de meeste afdoende om ‘de mens’ te begrijpen en er niet bang voor te zijn.

Ditzelfde geldt voor honden, andere dieren, maar ook vreemde objecten, geluiden en verkeer. Meermaals op veilige afstand erlangs lopen, en de 3-secondenregel hanteren. Regelmatig intensief en lang contact met een paar sociaal vaardige volwassen honden is ook voldoende om de hondse taal goed te beheersen. Contact maken met ál die andere honden op straat was ook voor de coronacrisis al niet noodzakelijk, en voor sommige honden ook niet wenselijk.

Thuis kun je prima e.a. ensceneren aan visuele en geluidsprikkels. Begin altijd zacht zodat je pup niet schrikt en als dat goed gaat, steeds iets harder. Er bestaan ook geluids-cd’s, maar ook op internet is genoeg te vinden. Wees creatief!

Zorg dat je goede kennis hebt van hondengedrag, -taal en stresssignalen. Leer je pup kennen, zijn aanleg en waar hij echt voor gaat. Let aldoor goed op het gedrag van je pup, voorkom te heftige reacties, geef hem ruimte, tijd en ook voldoende rust.

Bovenal: houd het hoofd koel. Blijf jij rustig en relaxt – zelfs tijdens deze stressvolle coronatijd -, dan leert hij dat hij op jou kan vertrouwen.