Cursusinformatie

De Dierenbescherming vindt het opvoeden van honden belangrijk. Een goed opgevoede hond veroorzaakt immers geen overlast in de samenleving en draagt zo bij aan een positief imago van de hond.

De Gehoorzame Huishond

De Dierenbescherming vindt het opvoeden van honden belangrijk. Een goed opgevoede hond veroorzaakt immers geen overlast in de samenleving en draagt zo bij aan een positief imago van de hond. Ook vindt de Dierenbescherming het belangrijk om eigenaren van asielhonden meteen na plaatsing te begeleiden met de (her)opvoeding van de nieuwe hond. Hiermee wordt eventueel probleemgedrag direct in juiste banen geleid, waardoor (onnodig) terugbrengen van de hond naar het asiel wordt voorkomen.

Verder vinden we het belangrijk puppyeigenaren meteen na aanschaf te begeleiden bij de opvoeding van de pup. Zo wordt voorkomen dat hij probleemgedrag ontwikkelt en kunnen we ons richten op het ontwikkelen van gewenst gedrag.

De belangrijkste reden is misschien nog wel dat baas en hond dichterbij elkaar komen en een hechtere band krijgen.

Opvoeding staat centraal

Centraal in de cursussen staat de opvoeding van de hond. De eigenaren leren uitsluitend oefeningen en vaardigheden die zíj nodig hebben bij de opvoeding van hún hond. Zo zal een eigenaar met een hond die uitvalt naar andere honden, begeleid worden in het hanteerbaar maken van dit agressieprobleem. De Gehoorzame Huishond-scholen -waaronder Gehoorzame Huishond Limburg- geven oplossingsgericht les.

Natuurlijk gedrag

Een belangrijk uitgangspunt is het natuurlijke gedrag van de hond.

Energie kwijtraken is erg belangrijk voor een hond: als hij dat niet kan, ontstaat er kans op probleemgedrag. Reden waarom er op de Gehoorzame Huishond-scholen als vast lesonderdeel een ‘voorbeeldwandeling’ wordt gelopen, waarbij de honden (als het kan) een stuk los lopen. Daarnaast leert Gehoorzame Huishond Limburg ook hoe honden zich horen te gedragen op de markt, op het terras of op de stoep.

Verzorging

Daarnaast komt vanzelfsprekend de verzorging van de hond aan bod: hoe borstel ik hem, welke borstel past bij hem, hoe geef ik hem een pil, hoe moet ik vlooien bestrijden enzovoort. Ook wordt aandacht besteed aan de basiscommando’s als ‘volg!’, ‘zit!’ en ‘af!’.

Trainers

De trainingen worden gegeven door vrijwilligers die het leuk vinden om met honden en mensen om te gaan. Ze krijgen van de Dierenbescherming een degelijke opleiding tot instructeur, waarna ze regelmatig worden bijgeschoold. Op deze manier blijft de kwaliteit van de training gewaarborgd.