Kalvertransporten: niets te drinken

Een ander probleem van de lange afstandstransporten is dat de kalveren tijdens de rit niet kunnen drinken. Kalfjes horen minstens elke twee uur bij hun moeder te drinken. Op transport wordt na negen uur rijden één uur gestopt zodat de kalfjes kunnen drinken.

Drinken is niet mogelijk

Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming, vertelt: “Omdat de kalfjes nog een grote zuigreflex hebben, zijn ze voortdurend op zoek naar een speen. De transportwagens hebben een watervoorziening in de vorm van drinknippels in de zijwanden, maar de meeste kalfjes kunnen daar in de overvolle veewagen helemaal niet bij. Bovendien zijn ze nog te klein om te begrijpen hoe de nippels werken. Om de dieren te laten drinken en rusten, zijn chauffeurs wettelijk verplicht om na negen uur rijden een uur te pauzeren. Maar in de praktijk komt het erop neer dat ze die pauze vaak overslaan of inkorten, omdat het onmogelijk is om alle 250 kalfjes in een veewagen in zo’n korte tijd van drinken te voorzien.”

beeldmateriaal Eyes on Animals

Dit moet stoppen.

In Nederland bestaat een grote kalverindustrie die verantwoordelijk is voor dit gesleep met kalfjes. De Dierenbescherming roept daarom branche-organisatie SBK ter verantwoording. Lees hier onze oproep aan Joop Atsma, voorzitter Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

Steun onze actie. Teken nu!


Terug naar het dossier kalvertransporten.