Kalvertransporten: longontsteking en diarree

De kalfjes komen uitgeput, uitgedroogd en soms gewond in Nederland aan. Geen wonder dat vele longontsteking en diarree hebben en het medicijngebruik w.o. antibioticagebruik hoog ligt.

Veel antibiotica nodig

De reis van vele honderden kilometers is dan ook ontzettend zwaar voor de kalfjes. Door de stress, de blootstelling aan weer en wind en het gebrek aan rust, ruimte en drinken, is het geen wonder dat veel dieren bij aankomst op de kalvermesterijen in Nederland diarree en longontsteking hebben en vaak antibiotica nodig hebben om beter te worden en weer op krachten te komen. De kalversector gebruikt dan ook veel antibiotica, met alle risico’s van dien. Bacteriën kunnen door veelvuldig gebruik resistent worden tegen antibiotica en zo niet alleen voor de diergezondheid, maar ook voor de volksgezondheid een bedreiging vormen. Ook daarom moet er een eind komen aan het gesleep met kalfjes over lange afstanden.

beeldmateriaal Eyes on Animals

Dit moet stoppen.

In Nederland bestaat een grote kalverindustrie die verantwoordelijk is voor dit gesleep met kalfjes. De Dierenbescherming roept daarom branche-organisatie SBK ter verantwoording. Lees hier onze oproep aan Joop Atsma, voorzitter Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

Steun onze actie. Teken nu!


Terug naar het dossier kalvertransporten.