Lef in het Lab 2015: Sue Gibbs

Sue Gibbs was in 2006 medeoprichter en directeur van A-Skin Nederland, een nieuw bedrijf van het VUmc. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen en toepassen van gekweekte huid. De wetenschappelijke carrière van Gibbs staat in het teken van onderzoek naar de menselijke huid en in het bijzonder het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven. Gibbs is hoogleraar Huidregeneratie bij het VUmc/ACTA.

Sue Gibbs over haar onderzoek:

Gibbs kiest bewust voor onderzoek doen zonder proefdieren. Ze is een inspiratie voor collega’s om steeds minder te kiezen voor dierproeven. Gibbs: “Er zijn zeker onderzoeken waarbij proefdieren nodig zijn, omdat er geen goede alternatieven bestaan. Maar proefdieronderzoek mag nooit vanzelfsprekend zijn. Ik ontwikkel modellen die het gebruik van proefdieren overbodig maken en lever zo een bijdrage aan het onderzoek doen zonder proefdieren."

Sue Gibbs is bedenker van een huid-op-een-chipmodel dat het mogelijk maakt om complexe huidziekteprocessen te bestuderen en nieuwe medicijnen te testen. Het gebruik van proefdieren is daardoor niet meer nodig. Ze maakt een labmodelhuid waarin ze huidcellen, immuuncellen, vaatwandcellen en bindweefselcellen op een gecontroleerde manier samenbrengt in een microchip. Door al deze cellen samen te voegen, werkt de kweekhuid als een echte huid. Gibbs: "In de toekomst gaan we verschillende organen met aderen op een chip maken. Zo wordt een menselijk systeem met huid, lymfeknopen, nieren en lever op chip nagemaakt."

"Het goede nieuws is dus dat er door deze chip straks geen proefdier meer nodig is om huidziektes en de werking van nieuwe medicijnen tegen huidziektes te onderzoeken. Op termijn komen er ook dergelijke modellen voor andere toepassingen op mensen”, aldus Gibbs.