Verslag Paardenmarkt Oudeschoot

Inleiding

De Schotermarkt of ‘Skoattermerke’ in Oudeschoot (Friesland) bestaat al sinds de 15e eeuw en wordt traditioneel gehouden op de Tweede Pinksterdag. De paardenmarkt is dé publiekstrekker voor de 250 marktkramen, de kermis en de feesttent. Het was dit jaar een koude tweede pinksterdag. In de ochtend was het slechts enkele graden boven het vriespunt. Het was op diverse plekken regenachtig, maar de paardenmarkt werd vriendelijk behandeld door de weergoden. Op een kleine druppelbui na bleef het droog. Het zonnetje kwam er op een gegeven moment zelfs doorheen, waardoor het qua weer een mooie dag genoemd mag worden.

De locatie van de paardenmarkt was een ruim weiland van ruim honderd meter in lengte, waarvan de eerste helft een breedte had van veertig meter en de tweede helft een breedte van 75 meter. Het gras van het weiland zag er in het begin goed en groen gekleurd uit. Het merendeel van de paarden (minimaal 95%) waren gepositioneerd op de smalste helft van de markt, grenzend aan de grote feesttent.

De paardenmarkt begon om 04:45 uur en had officieel om 13:00 uur moeten eindigen. Om 14:15 uur werd de laatste van de kleine driehonderd paarden, die dit jaar op de markt stonden, van de markt gehaald. De aanvoer viel dit jaar wederom tegen. Vergeleken met tien jaar geleden staat er nu nog maar één derde van het aantal van toen. De landelijke sterk dalende populariteit van paardenmarkt is ook hier zichtbaar.

Paardenmarkt Oudeschoot


De sfeer op de markt was grimmig en agressief. De medewerkers van de Dierenbescherming die de ochtenddienst deden zijn fysiek en verbaal belaagd. Onvriendelijke klappen op de rug, duwen, spugen en tot twee maal toe een poging om met een paard op een medewerker in te lopen, zorgden ervoor dat de medewerkers zich niet vrij voelden om hun werk te doen. Pas toen er meer bezoekers kwamen keerde de rust enigszins terug. Maar aan het eind van de ochtend ontstond er een flinke vechtpartij tussen enkele handelaren. Gedurende die vechtpartij werd ook een medewerker van de Dierenbescherming agressief bejegend. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen om de boel te sussen.

Methode van beoordeling paardenmarkt

De Dierenbescherming was dit jaar aanwezig met zeven medewerkers. In tweetallen, noodzakelijk in verband met veiligheid, is de paardenmarkt beoordeeld op basis van de relevante wetgeving ten aanzien van dierenwelzijn en dierenmarkten én op basis van het Protocol Welzijn Paardenmarkten, waar de organisatie van deze paardenmarkt zich overigens niet aan verbonden heeft. Door middel van beeldmateriaal (foto en video) is geprobeerd om alle onderdelen zo goed mogelijk in beeld te brengen, zodat iedereen voor zichzelf kan beoordelen in hoeverre het wel of niet door de beugel kan.

Beoordelingen en conclusie paardenmarkt Oudeschoot


Lees ook: Dossier Paardenmarkten.