Dierenbescherming op congres over verzameldwang

16 oktober 2018

Districtsinspecteur Colette de Jong van de LID en coördinator preventie in de regio Noordoost Ike Post spraken onlangs op een congres in Leeuwarden over mensen met problematische verzameldwang, ofwel 'hoarding'.

Het congres 'Wie wat bewaart, heeft wat' werd georganiseerd door LIMOR, de Landelijke Instelling voor Maatschappelijke Ondersteuning en Rehabilitatie. LIMOR krijgt steeds vaker aanmeldingen van cliënten met verzameldwang. Omdat hierover bij instanties nog te weinig kennis bestaat, laat de hulp aan cliënten vaak te wensen over. Om die kennis op te schroeven werd een congres georganiseerd voor hulpverleners. Er waren diverse kennissessies en sprekers.

Animal hoarding

Colette de Jong en Ike Post deden een verhaal over animal hoarding; het verzamelen van dieren. Ze lieten foto's zien van kamers vol dieren en kooien. Ze wezen de 200 toehoorders op het belang van sterilisatie en castratie en riepen de hulpverleners op melding te doen van situaties waarbij het welzijn van dieren in het geding is. Hulpverleners zijn meer gefocused op het opbouwen van een vertrouwensband met de cliënt, dan het melden van dierenleed. "Maar uiteindelijk ben je strafbaar als je er niks mee doet", aldus Colette de Jong van de LID.