Zwarte ree te water

Lokaal

1 november 2019

Zondagmiddag 27 oktober rukte de Dierenambulance Zuidwest Drenthe samen met de brandweer uit om een bijzondere, zwarte ree te redden die in het water lag bij Hoogeveen.

Het is onduidelijk hoe het dier in het water terecht is gekomen maar het kon er niet meer op eigen kracht uit komen. De brandweer heeft de ree met een bootje uit het water gehaald en overgedragen aan de medewerkers van de Dierenambulance Zuidwest Drenthe. De ree was erg uitgeput en onderkoeld en is direct in de warme ambulance naar de Fûgelhelling gebracht.

Bijzondere verschijning met zwarte vacht

Speciaal aan deze dame was de kleur van haar vacht. Ze had niet de normale roodbruine kleur, maar ze was helemaal zwart! Dit verschijnsel heet melanisme en is het tegenovergestelde van albinisme. Het betekent dat het dier een overwegend zwarte kleur heeft. Deze kleurafwijking is het resultaat van een genetische afwijking. Omdat dit niet heel veel voorkomt bij reeën was dit erg bijzonder om te zien!
De zwarte ree na aankomst bij de Fûgelhelling
De volgende dag ziet de ree er al weer een stuk beter en alert uit

Het vervoer in de warme ambulance heeft haar al een goede boost voor het herstel gegeven. Nadat ze een nacht warm en rustig heeft kunnen bijkomen in de Fûgelhelling was ze de volgende dag weer scherp en alert. Ze is die dag ’s avonds weer vrijgelaten in de natuur.

Hier zijn foto's te zien van de reddingsactie door de brandweer