Afschot voor 85.000 ganzen in het Groene Hart

6 maart 2018

De ganzen in het Groene Hart zijn de komende tijd hun leven niet zeker. De Provincie Zuid-Holland laat de komende maanden tot 1 november 85.000 ganzen afschieten. Dit schrijft het Gouds Dagblad.

Het jagen op de ganzen is noodzakelijk omdat de ganzenpopulatie in Zuid-Holland ‘uit balans is geraakt’. Op dit moment zit er een ganzenpopulatie van 140.000 dieren in het gebied die er het hele jaar verblijft. De ganzen zorgen voor schade aan landbouwgewassen en natuur- en recreatieterreinen, voor verstoring van de flora en fauna en  hinder voor het vliegverkeer.

Afschot helpt?

Gaat afschot helpen? De Dierenbescherming is daar duidelijk over. Nee, ondanks de massale doding van 245.000 ganzen per jaar om overlast en schade aan gewassen tegen te gaan, groeit hun populatie nog steeds. Nog eens duizenden ganzen worden verwond, maar niet gedood: tussen de 25 en 40 procent van de ganzen leeft met een pijnlijke dosis hagel in het lijf. Zolang wij ons landschap aantrekkelijk houden voor ganzen, zal afschot niets uithalen. De Dierenbescherming pleit al jarenlang voor diervriendelijke alternatieven om de ganzenpopulatie beheersbaar te houden.


Gans of grutto

Opmerkelijk in dit verband is het pleidooi van de Koninklijke Jagersvereniging aan de Tweede Kamer. Zij wil ruimere jachtmogelijkheden om op de vos te jagen, ter bescherming van weidevogels als de grutto. Maar, zo ontneem je de gans een natuurlijke vijand. Ganzen én vossen afschieten, dat klinkt niet als effectief faunabeer.