Dierenbescherming gaat overeenkomst aan met Stichting Zwerfkatten Rijnmond

28 november 2018

Weggelopen of achtergelaten huiskatten zijn een maatschappelijk probleem in Nederland, waar gemeenten mee te maken hebben. De gemeente Rotterdam wil de aanpak van dit probleem op een diervriendelijke en professionele manier blijven aanpakken. De Dierenbescherming en de Stichting Zwerfkatten Rijnmond trekken hier vanuit een historische verbinding samen in op.

Stichting Zwerfkatten Rijnmond is één van de grootste organisaties in Nederland die zich inzet voor verwilderde en niet-verwilderde zwerfkatten. Door het werk van de stichting wordt de populatie zwerfkatten in de regio in toenemende mate beheersbaar gehouden in het belang van dierenwelzijn en volksgezondheid. In de afgelopen 15 jaar heeft de stichting ruim 22.000 zwerfkatten (op)gevangen.

Samenwerking

De Dierenbescherming, een belangrijke contractpartner van de gemeente Rotterdam, is op 22 november een overeenkomst aangegaan met Stichting Zwerfkatten Rijnmond. De gemeente ziet graag een samenwerking tussen deze organisaties vanwege de gedeelde expertise op het gebied van zwerfkatten en dierenwelzijn. Op die manier zullen de Dierenbescherming en de Stichting Zwerfkatten Rijnmond zich in eerste instantie tot 2021 samen inzetten om de zwerfkattenpopulatie in de havenstad beheersbaar te krijgen en te houden.

Links: Ineke Jochims (Directeur Stichting Zwerfkatten Rijnmond).
Rechts: Co'tje Admiraal (Directeur-bestuurder Dierenbescherming).

TNR-methode

Stichting Zwerfkatten Rijnmond hanteert bij de aanpak van de zwerfkattenproblematiek de TNR-methode (Trap-neuter-return). Bij deze effectief bewezen methode worden de katten gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd en terug geplaatst op de vanglocatie. Jonge kittens worden gesocialiseerd en kunnen een bestaan als huiskat tegemoet zien. Door deze aanpak wordt voor zowel dier als mens een hoop leed voorkomen. Denk hierbij aan ziektes bij de katten of overlast voor de omgeving. De populatie terugdringen is dus in het belang van de dieren én voor de inwoners van Rotterdam e.o.