Gezocht! Vrijwilligers nestbeheer gemeente Rijswijk

Lokaal

22 januari 2020

De gemeente Rijswijk is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen met het op diervriendelijke wijze beheren van ganzen door middel van nestbeheer. Begin februari starten ze met een instructiemiddag waarna je met een team aan de slag gaat.

Wat is nestbeheer?

Nestbeheer houdt in dat eieren in een vroeg stadium worden behandeld met bijvoorbeeld maiskiemolie. Het is een vorm van geboortebeperking, omdat deze handeling gebeurt voordat een jong zich in het ei ontwikkelt. Door deze methode is het doden van jonge en volwassen dieren niet meer nodig en voorkom je veel dierenleed.

Nestbeheer een succesvolle aanpak

Sinds 2018 past de gemeente Rijswijk nestbeheer toe. Een team van 16 vrijwilligers heeft 1300 eieren behandeld in 2018 en 1405 in 2019. De populatie daalde van 1503 ganzen in 2017 naar 488 ganzen in 2018 en 604 in 2019. Deze daling is te wijden aan het toepassen van geboortebeperking. Hiermee voorkomt de gemeente Rijswijk dat zij jonge en volwassen ganzen in de rui moet vangen en vergassen. Een hele effectieve en diervriendelijke methode dus.


Initiatief van gemeente Rijkswijk

Daarom ondersteunt de Dierenbescherming dit initiatief van de gemeente Rijswijk en roepen ook wij vrijwilligers op om mee te helpen. Om ervoor te zorgen dat het nestbeheer goed wordt uitgevoerd, organiseert de gemeente begin februari 2020 een instructiemiddag door een professioneel fauna-adviseur. Als je je aanmeldt als vrijwilliger, krijg je op die dag instructies over de uitvoering en wordt het tweewekelijkse rooster opgesteld. Vrijwilligers die van buiten Rijswijk komen, ontvangen een reiskostenvergoeding. Ook heeft de gemeente een collectieve verzekering voor iedereen die vrijwilligerswerk verricht in Rijswijk.