Open brief aan Rotterdams college van B&W

20 juli 2018

Volgens de Rotterdamse bestuurders gaat het ontzettend goed met alle dieren in Rotterdam. Om die reden is besloten dat de gemeente geen wethouder dierenwelzijn meer aanstelt. Een slechte zaak, want vele dieren leven nog altijd in slechte omstandigheden, worden verwaarloosd of mishandeld. Het schrijnende voorbeeld is poes Kitty, die onlangs met tiewraps aan een hek nabij het Marconiplein werd vastgebonden.

Brief aan het college van burgemeester en wethouders


De Dierenbescherming schreef een open brief aan het college van burgemeesters en wethouders om de noodzaak van een wethouder dierenwelzijn nog eens haarfijn duidelijk te maken.

Geachte Raad en College,

Het gaat in de ogen van Rotterdamse bestuurders ontzettend goed met alle dieren in Rotterdam. Zo goed, dat het huidige College in haar wijsheid heeft besloten dat dierenwelzijn niet meer wordt benoemd in het coalitieakkoord, en tevens heeft besloten dat een wethouder dierenwelzijn een overbodige luxe is geworden.

De afgelopen vier jaar heeft een actieve wethouder dierenwelzijn enorme stappen voorwaarts gezet. Er zijn duiventillen gekomen, zodat de overlast voor ondernemers en burgers in het centrum deels stevig is afgenomen. Dankzij substantiële financiële bijdragen van de gemeente konden chipacties voor katten worden georganiseerd. En mensen met een bescheiden AOW konden via het tegoed op hun Rotterdampas gebruik gaan maken van MiniMax, de dierenkliniek voor mens en dier met een kleine beurs. En nog meer. Veel meer. Dankzij een doortastend college.

Het huidige college denkt echter waarschijnlijk dat alles nu prima geregeld is en alle dieren in een soort Rotterdams Utopia wonen. De waarheid is helaas anders. Honderden zwanen onder een dikke laag stookolie dobberden onlangs rond in het havengebied. De zwerfkattenopvang zit tjokvol met moederpoezen en kittens. De vraag of het dierenasiel terug moet komen zal snel moeten worden beantwoord. En recentelijk het ultieme dieptepunt: jong poesje Kitty met tie-wraps aan een hek vastgebonden om te sterven op het Marconiplein. De walging en verontwaardiging was zo groot, dat het nieuws zelfs de landsgrenzen heeft overschreden. Rotterdam kwam stevig in het nieuws, en niet op een manier zoals we het graag willen zien.

Raad en College, een portefeuillehouder dierenwelzijn is toch echt een slap aftreksel, niet passend bij een mentaliteit van 'geen woorden, maar daden' en ' niet lullen, maar poetsen'. Neem de zorgen om, en voor dieren in uw stad echt serieus, net zoals voorheen! Wie steekt zijn, of haar hand op? Wie o wie? Moet de Dierenbescherming de Raad helpen met het schrijven van een motie? Zo ja, willen wij wel, dat een van de persfoto's van Kitty op de motie erbij komt te staan. Opdat u niet vergeet waarom een wethouder dierenwelzijn, zeker nu, nog steeds keihard nodig is. Omdat Rotterdammers niet van slappe compromissen houden. En vooral voor Kitty...