PADDENRAPERS GEZOCHT!

15 januari 2019

De Dierenbescherming is samen met de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In de omgeving Den Haag en Delfland zullen tussen half februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over en om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoeken wij paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld 6 weken.

Werkzaamheden

Als paddenraper vragen we je in elk geval één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Je gaat ongeveer 3 à 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we je zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Je ontvangt een reflecterend hesje en informatie folders om uit te delen aan passanten. Zowel de Dierenbescherming en de KNNV verzorgen een instructieavond voor vrijwilligers die nog geen ervaring hebben met het overzetten van padden.

Wat doet het KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. De leden van de vereniging houden zich actief bezig met natuurstudies, natuureducatie en natuurbescherming. De KNNV afdeling Delfland is onderdeel van Natuurpunt Delfland.

Verschillende locaties

De paddenrapers zijn nodig in omgeving van Bergschenhoek, Delfgauw, Delft, Den Haag, Hoek van Holland, Leidschendam, Maasland, Monster, Nootdorp, Voorburg en Zoetermeer. In de omgeving van Den Haag en Zoetermeer zijn er specifieke straten waar veel padden oversteken. Kijk hiervoor op onze website. Kijk hier voor de exacte plaatsen bij de KNNV afdeling.

Help jij ons dit jaar de vele padden, kikkers en salamanders oversteken?

Ook dit jaar zoekt de Dierenbescherming vrijwilligers om te helpen bij het paddenrapen. Het werkgebied van de Dierenbescherming staat op het kaartje rechts bovenaan de pagina (op mobiel onderaan). Je kunt je hier aanmelden. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) organiseert de inzet van vrijwilligers voor de paddentrek op andere locaties in de regio. Kijk hier voor het werkgebied van de KNNV.