Succesvolle bijeenkomst paddentrek

20 februari 2018

Dit voorjaar viert de Werkgroep Paddentrek van de regio Zuidwest haar 20-jarig jubileum. Het begon ooit met klachten over de weg op de Laan van Poot in Den Haag die tijdens het voorjaar toch wel erg glibberig werd.

Glibberige wegen

De oorzaak van de glibberigheid bleek duizenden padden die daar tijdens de paddentrek werden doodgereden. De toenmalige Haagse afdeling achtte dit dierenleed onacceptabel en zo werd de werkgroep geboren. Inmiddels is de werkgroep uitgegroeid tot zo'n 200 vrijwilligers die op 13 locaties verspreid over Den Haag en omstreken jaarlijks zo'n 12.000 padden, bruine kikkers en salamanders de weg veilig helpen oversteken.

Hier in een 'paddenbol' te zien. Deze ontstaat wanneer meerdere mannetjes zich aan een vrouwtje vastklampen in de strijd om met haar te kunnen paren wanneer ze het water hebben bereikt.

Samen op pad

 Elk jaar melden er zich nieuwe vrijwilligers aan voor deze directe vorm van dierenhulp. Om deze vrijwilligers op weg te helpen met hun nachtelijke taak werd ook elk jaar een informatieavond georganiseerd. Dit is wegens andere prioriteiten de afgelopen twee jaar stil komen te liggen maar op 15 februari was het dan toch weer zo ver. Bioloog Lex Kreffer, vanaf het begin betrokken met raad en daad bij deze werkgroep, verzorgde een boeiende presentatie die een verhelderend licht schijnt op het mysterieuze leven van padden, bruine kikkers en salamanders. Het enthousiasme onder de 51 deelnemers was voelbaar en de vrijwillige coördinatoren van de locaties toonden zich bijzonder verheugd dat de deze informatieavond weer in ere is hersteld.  Nu is het alleen nog wachten op iets warmere temperaturen zodat de paddentrek kan beginnen en de vrijwilligers zich weer inzetten om deze nuttige diertjes de weg over te helpen.

Bijeenkomst vrijwilligers paddentrek in Den Haag met bioloog Lex Kreffer.
Meer weten over de paddentrek? Stuur dan een mail naar paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl