Vogelpark Avifauna plaatst twee hitteborden

Lokaal

14 juni 2018

Vogelpark Avifauna uit Alphen aan de Rijn heeft sinds vandaag twee hitteborden van de Dierenbescherming op haar parkeerterrein staan. Dit bord dient als waarschuwing voor de gevaren die het met zich meebrengt als je je hond bij warm weer achterlaat in een auto. We zijn enorm trots op de onthulling van de borden en zijn erg blij dat Avifauna het waarschuwen van hondeneigenaren zo serieus neemt.

Verboden voor honden 

Lekker een dagje uit met het gezin en de bijzondere vogelsoorten bekijken die woonachtig zijn in Avifauna is een prima idee. Wat echter geen goed idee is, is je hond meenemen naar het vogelpark. Honden zijn namelijk niet toegestaan vanaf 1 januari 2015 (hulphonden uitgezonderd). Dit omdat er steeds meer gebieden zijn waar je als bezoeker tussen de dieren wandelt. Dieren kunnen van elkaar schrikken, elkaar verwonden of zelfs ziektes oplopen. Om te voorkomen dat bezoekers toch hun hond meenemen, geeft Avifauna op haar website duidelijk aan dat honden niet zijn toegestaan. Mochten mensen hun hond desondanks meenemen in de auto, zijn ter plekke zijn twee waarschuwingsborden geplaatst om ervoor te zorgen dat zij hun viervoeter niet zomaar in de auto achterlaten.

De onthulling van het hittebord (links: William van de Wetering (Dierenbescherming), rechts: Pamela Stolze (Avifauna)). 

Hond in auto: levensgevaarlijk

Elk jaar weer opnieuw worden tientallen oververhitte honden uit auto’s bevrijd. Ook dit voorjaar was het al raak en overleed een achtergelaten hond uit Den Haag. Een hond heeft vrijwel geen zweetklieren en kan alleen warmte afvoeren via zijn voetzolen en door te hijgen. Deze honden overlijden dus niet door zuurstofgebrek, maar door oververhitting van de hersenen. Dit geeft hetzelfde effect als zeer hoge koorts.

Hitte-experiment 

Begin juni namen we samen met Content Junkies en hondencoach Arvid van Putten de proef op de som: hoe voelt het nu eigenlijk voor een hond om in een snikhete auto te zitten? Arvid nam op een zonnige, warme lentedag plaats in een auto en wachtte in de 26 graden buitentemperatuur op wat komen zou. De uitkomst van het experiment was schokkend: na een half uur werd besloten dat de situatie te kritiek werd om nog langer doorgang te vinden. 

Avifauna is twee hitteborden rijker om mensen te waarschuwen voor de gevaren van een hond in een auto bij warm weer. 

Help je mee?

We zijn ontzettend blij met deze fijne samenwerking met Avifauna, en hopen dat menig bedrijf volgt in navolging van het vogelpark, Wildlands Adventure Zoo en de Efteling. Overal waar auto’s geparkeerd worden, van supermarkt tot groot evenemententerrein, is sprake van onwetendheid en het is van levensbelang dat mensen meer bewust worden van de gevaren. 
Ben je of ken je een beheerder van een parkeerplaats? Help ons dan mee door op deze hitteborden te attenderen of ze zelf te bestellen via onze website. Zo voorkomen we samen dat deze vreselijke taferelen, zowel voor honden als hun eigenaren, in de toekomst blijven plaatsvinden.