Konijn adopteren?

Waar let je dan op?

Konijn adopteren?
 • Passen konijnen bij jouw leven/levensstijl?

  Heb je de Dier & Mens Wijzer ingevuld? Met deze vragenlijst kun je nagaan of konijnen wel bij je levenssituatie past.

 • Waarom kun je een konijn beter niet alleen houden?

  Konijnen zijn van nature groepsdieren en hebben daarom behoefte aan een soortgenoot. Wil je een konijn adopteren en heb je nog geen ander konijn, dan plaatst de Dierenbescherming het konijn alleen samen met een ander konijn bij jou. Heb je al een konijn en wil je een konijn adopteren, dan kan jouw konijn bij ons op koppelvakantie/koppeldate komen. Hier onder vind je meer informatie over koppelvakanties of -dates.

 • Wil jij je konijnen binnen of buiten houden?

  Hoe wil je de konijnen huisvesten? Binnen- of buitenhuis? Een koppeltje heeft een ren van ten minste 2 a 3 vierkante meter nodig waar ze dag en nacht toegang tot hebben. Ook hebben ze een hok nodig waarin ze kunnen schuilen voor gevaar of wind en regen. Hoe groot de ren en het hok moeten zijn hangt af van de grote van de konijnen. Je kunt de afmetingen lezen op de webpagina van het Landelijke InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

  Als je de konijnen buitenhuis wilt huisvesten, dan moeten de ren en het hok:

  • de konijnen beschermen tegen roofdieren (dus van alle kanten inclusief van bovenaf afgesloten zijn);
  • een onderkant hebben waar de konijnen niet doorheen kunnen tunnelen (konijnen houden van graven!);
  • zo geplaatst worden dat de wind er niet recht opstaat en in de zomer de zon er niet op schijnt op het heetst van de dag;
  • makkelijk schoon te maken zijn;
  • veilig zijn; geen giftige verf, planten of scherpe uitsteeksels zoals spijkers bevatten.

  Als je een konijn/konijnen bij ons adopteert, vragen we je om een foto van het verblijf (ren + hok) met ons te delen.

 • Wie past er op je konijnen als je op vakantie gaat?

  Ga je graag op vakantie of weekendjes weg? Wie past er dan op de konijnen? Heb je dat met diegene overlegt? Heb je een back-up? Of breng je de konijnen naar een pension? Heb je nagevraagd wat dat kost? Kun je dat betalen? Denk daar van tevoren goed over na.

 • Naar welke dierenarts ga je?

  Als het dier ziek wordt, weet je dan bij welke dierenarts je terecht kunt? Niet elke dierenartspraktijk behandelt konijnen. En kun je de kosten van het consult, de medicijnen en een eventuele operatie betalen?

 • Hoe vaak moeten konijnen ingeënt worden?

  Konijnen moeten jaarlijks ingeënt worden tegen myxomatose, RHD1 en RHD2, want deze besmettelijke ziektes zijn bijna altijd fataal voor een konijn. De vaccinatie kost ongeveer € 40,-. Kun je dat betalen?

 • Waar heeft een konijn écht behoefte aan?

  Weet je waar een konijn behoefte aan heeft? Veel konijnen houden er niet van om opgepakt en geaaid te worden. Ze hebben wel behoefte aan een soortgenoot. Ook willen ze graag graven. Hun tanden blijven hun leven lang doorgroeien en daarom hebben ze de hele dag toegang tot hooi nodig; daar slijten hun tanden door. Ze willen graag kunnen rennen en bokkensprongen maken. Ook waarderen ze voedselspelletjes zoals hooi verstopt in kartonnen dozen of voerballen. Kun jij hun dat bieden?

 • Hoe oud worden konijnen?

  En weet je dat konijnen zo’n acht tot tien jaar oud worden? Een konijn heb je niet voor even, maar voor zijn/haar hele leven!

Mocht je hier allemaal over nagedacht hebben, kijk dan op Ik Zoek Baas naar de konijnen die bij ons in de opvang zitten. Lees het verhaal over het konijn dat je wilt adopteren goed door. Wie weet zit er een perfecte match tussen!

Koppelvakanties

Heb je al een konijn en wil je er een konijn bij? Dat juichen wij toe, want konijnen zijn groepsdieren en hebben behoefte aan een soortgenoot. Je kunt jouw konijn bij ons inschrijven voor een koppelvakantie. Dat doe je door één van onze konijnenopvangen te bellen of te mailen. We spreken dan een dag en tijd af waarop je jouw konijn langsbrengt. Van tevoren geef je door welke karakter- en uiterlijke eigenschappen je graag terugziet in het ‘nieuwe’ konijn. Met welk konijn jouw konijn gekoppeld wordt, kunnen wij bij voorbaat niet zeggen. De konijnen bepalen immers of het tussen hun klikt … of niet.

Gemiddeld logeren konijnen zo’n 7 tot 14 dagen bij ons. Als er een klik tussen twee konijnen is gevonden, dan duurt het ongeveer nog 7 a 10 dagen voordat de koppeling stabiel genoeg is om mee naar huis te nemen. We vragen een kleine bijdrage voor de opvangkosten van jouw konijn.

Als je jouw konijn wilt inschrijven voor een koppelvakantie, dan moet je konijn gevaccineerd zijn en rammetjes moeten ook gecastreerd zijn. Daarnaast vragen we of je een foto van het verblijf (ren + hok) met ons wilt delen.

Konijnenopvangen die koppelvakanties organiseren:

Meer informatie over konijnen

Meer weten? Lees meer op de website van het LICG.