Vrijdag vissendag – politiek aan zet

Dat vissen pijn, angst en stress kunnen ervaren, is ondertussen algemeen bekend. Helaas is dat nog nauwelijks doorgedrongen tot de politiek. Zij laat vissen letterlijk in de kou liggen. Het gaat jaarlijks om miljarden dieren waarvoor wettelijk gezien heel weinig is geregeld. Alleen al verplicht verdoven voor de slacht zou enorm helpen.

Om sterker te staan richting politiek heeft de Dierenbescherming de krachten gebundeld en pleit ze samen met Compassion in World Farming, Sea First, de Vissenbescherming en de Dierencoalitie voor beter vissenwelzijn.

Tien verbeterpunten

Tien weken lang worden Tweede Kamerleden van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meegenomen in de wereld van consumptievissen. Elke week ontvangen ze van ons een vissenkaart met een belangrijk punt. We bieden ze hiermee handvatten om serieuze verbetering voor het welzijn van vissen in Nederland en de EU te bewerkstelligen. De kaarten kunnen ze verzamelen op een poster, die we ook meesturen. Hopelijk hangt straks in elke fractiekamer ons 10-puntenplan. Aan het einde van deze tien weken overhandigen wij de verantwoordelijk minister, het 10-puntenmanifest in zijn geheel.

Elke week een nieuw punt

Wil je weten welke punten we allemaal aankaarten? Hou deze pagina in de gaten. We vullen het bericht elke week aan met één punt. Het eerste punt ontvangen de Kamerleden op vrijdag 9 april en gaat over het stimuleren van pijnloze doding aan boord van schepen. Dit is technisch mogelijk, alleen de toepassing daarvan blijft grotendeels uit.

Punt 1. Stimuleer pijnloze doding aan boord

Bijna alle vissen die men voor consumptie opvist sterven aan boord óf een langzame dood op ijs óf ze worden levend gefileerd. Dit terwijl elektrische bedwelming voorafgaand aan de dodingsmethode mogelijk is.

Download de kaart als pdf

Punt 2. Innovatieve visvangstmethode

goed doel vissenDe huidige vangstmethoden zijn niet ontwikkeld op een manier dat vissenleed zo veel mogelijk wordt voorkomen, terwijl er wel degelijk verbeteringen mogelijk zijn.

Download de kaart als pdf

 

Punt 3. Help kreeften en krabben

goed doel vissenWe koken kreeften levend en houden dieren dagenlang in voor hen volstrekt onnatuurlijke situaties in leven, zoals transport in dozen vanaf de boot of in een klein aquarium gepropt met meerdere soortgenoten met dichtgebonden scharen om te voorkomen dat ze elkaars poot afknippen.

Download de kaart als pdf

 

Punt 4. Vissenwelzijn in kwekerijen

goed doel vissenHuisvestingssystemen bij viskwekerijen zijn niet ontwikkeld op basis van de behoeften en het gedrag van vissen, maar uit oogpunt van efficiëntie.

Download de kaart als pdf

 

Punt 5. Bedwelming voor de slacht

goed doel vissenBedwelming voor de slacht is momenteel alleen voor paling verplicht, maar alle andere vissen verdienen ook een pijnloze behandeling bij het doden.

Download de kaart als pdf

De volgende kaart wordt vrijdag 14 mei verstuurd en op deze pagina gepubliceerd.