Kittens Erwtje en Coco

Erwtje

Erwtje is nog maar 3 dagen oud als hij samen met zijn zusje bij Dierenbeschermingscentrum Limburg binnenkomt. Hoewel zijn zusje vrijwel direct overlijdt doet Erwtje het redelijk goed. Toch is het de vraag of hij het haalt. Medewerker Heidi Ossen neemt hem mee naar huis om hem 24/7 in de gaten te houden. Van haar krijgt hij iedere twee uur de fles. Na drie dagen krijgt hij uitvloei uit zijn neus en begint hij te niezen, hij heeft niesziekte en hiervoor krijgt hij medicatie.

Lief, aanhankelijk en sociaal

Erwtje groeit gestaag en is ontzettend lief, aanhankelijk en sociaal naar de andere katten in huis. Al snel maakt hij vriendjes, slaapt hij bij zijn nieuwe pleegmoeder in bed en waar ze ook gaat, nieuwsgierig trippelt hij achter haar aan. Klein en kwetsbaar als hij is, zo vrolijk en onverschrokken is hij ook.

Na 3 dagen krijgt Erwtje uitvloei uit zijn neus en begint hij te niezen. Hij heeft niesziekte.

Coco

Coco is een sociaal knuffelkatje met een eigen rugzakje. Ze wordt geboren in een gastgezin en is de kleinste uit het nest. Ze loopt wankeler dan haar broertjes en zusjes. Met 4 weken houdt ze haar kopje scheef naar links en loopt ze ook steeds naar links (rondjes) - het vermoeden rijst dat ze middenoorontsteking heeft, maar bij kleine katjes kun je niet zo gemakkelijk diep in hun oren kijken. Een neurologische oorzaak is mogelijk, maar alleen via een CT scan te zien. Er wordt voor gekozen om haar te behandelen voor middenoorontsteking.

Even is er verbetering te zien, daarna gaat het mis. Coco valt steeds om en kan op een gegeven moment helemaal niet meer lopen. Om euthanasie te voorkomen wordt ook zij door Heidi in huis genomen.

Vriendjes

Bij Heidi thuis worden Coco en Erwtje aan elkaar voorgesteld. Erwtje en Coco blijken een match made in heaven – al gauw zijn ze écht vriendjes. Ze hebben veel aan elkaar en trekken zich aan elkaar op. Coco gaat langzaam maar zeker meer bewegen en probeert zelfs te lopen. In het begin komt ze niet ver en valt ze voortdurend om. Maar dan loopt ze. Twee fantastische kittens die het goed kunnen vinden met Heidi’s andere katten. Ze worstelen en spelen met elkaar en Heidi besluit om het duo te houden. 

Coco is een sociaal knuffelkatje met een eigen rugzakje.

De ziekte van Parvo

Op een nacht in oktober gaat het helemaal mis. Erwtje heeft 40,5 graden koorts en is slap. Na overleg met de dierenarts krijgt hij medicatie en knapt hij weer op. S' morgens wordt hij vreselijk ziek, hij heeft stuipen en zeer hoge koorts. Hij krijgt nauwelijks lucht en is stervende. De dierenarts verlost hem uit zijn lijden. Erwtje is maar 6 weken oud geworden. 

Ook met Coco gaat het niet goed. Ze eet nauwelijks en ondanks het dwangvoeren komt ze niet aan. Opeens kan ze niets meer. Omdat bij Erwtje de ziekte van Parvo is geconstateerd, wordt ook Coco's ontlasting getest. Ze test 3 x positief. Om haar verdere ellende en een vreselijke dood te besparen laat de dierenarts haar inslapen. Coco is maar 11 weken oud geworden. 

Onnodig overleden 

''Schattig he, die kleine hummeltjes?'' zegt Heidi terwijl ze een foto van Erwtje en Coco omhoog houdt. ''Ze zijn nu dood! En waarom? Omdat veel huisdiereigenaren hun dieren niet vaccineren. Zo kregen deze kleintjes de ziekte van Parvo. Dat de kittens zijn overleden was niet nodig, en is schrijnend. Er lag een mooie toekomst voor ze in het verschiet. Als mensen hun huisdier gewoon vaccineren kunnen ziektes als deze worden uitgebannen, hoeven kittens als Erwtje en Coco niet ziek te worden en hoeven huis- en asieldieren niet onnodig te lijden.''

Help jij asieldieren met een vaccinatie?

Alle dieren die bij de Dierenbescherming worden opgevangen krijgen een medische check, worden gevaccineerd, gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt. Jaarlijks vaccineert de Dierenbescherming 10.500 asieldieren. Hiermee voorkomen we dat dieren door ziekte een pijnlijke dood tegemoet gaan. De kosten lopen op tot ruim €600.000. Bescherm jij een asieldier met een vaccinatie?