Vaccineer je huisdier!

Als je een huisdier hebt, wil je toch dat je dier gezond blijft? Met een vaccinatie bescherm je je huisdier tegen besmettelijke virussen die ernstige ziekten veroorzaken. Voor dieren is dat niet anders dan voor mensen. 

Slechts 16% van de konijnen in Nederland is op dit moment gevaccineerd.

Op dit moment is slechts 55% van de honden, 25% van de katten en 16% van de konijnen in ons land  gevaccineerd. Vooral de beschermingsgraad van katten en konijnen is verontrustend laag. Door de lage vaccinatiegraad en de import van dieren uit het buitenland, zien we virussen terugkomen die we al lange tijd niet hebben gezien in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat eigenaren hun huisdier vooral niet vaccineren uit onwetendheid, angst voor bijwerkingen en de kosten van vaccinaties. Terwijl de gevolgen verstrekkend kunnen zijn. 

Waarom is vaccineren zo belangrijk?

Worden dieren echt zo ziek? Helaas wel en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Dat geldt óók voor dieren die zelden of nooit buiten komen. Je neemt een virus zonder dat je het door hebt aan je schoenen of jas mee naar binnen. Er zijn ook virussen die zich via de lucht verspreiden. Alleen als we dieren laten vaccineren, kunnen we voorkomen dat ze zo ziek worden.

 

Neem contact op met je dierenarts

Afhankelijk van de omstandigheden hebben honden, katten en konijnen jaarlijks gemiddeld één vaccinatie nodig die ze beschermt tegen veelvoorkomende en gevaarlijke ziekten. Pups en kittens hebben in de eerste 12 weken zelfs meerdere vaccinaties nodig. Een dierenarts voert altijd eerst een gezondheidscheck uit om te bepalen of een dier ziek is want dan mag deze niet gevaccineerd worden. Daarnaast is deze gezondheidscheck belangrijk voor het vroegtijdig opsporen van ziektes of andere fysieke problemen. Voor meer informatie lees de folder en vraag je dierenarts om advies.

“De intensieve zorg die zieke dieren nodig hebben om ze er doorheen te slepen, is pittig. Het is zo onnodig. Had de eigenaar zijn dier op tijd laten vaccineren, dan was het nooit zover gekomen.”

Vaccineren of titeren?

Titeren is een bloedonderzoek waarmee het aantal antistoffen in het bloed van het dier bepaald kan worden. Uit dit onderzoek kan blijken dat er op dat moment geen vaccinatie nodig is, als er nog voldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn die bescherming bieden tegen ziektes. Titerbepalingen zijn slechts voor een aantal ziektes mogelijk en voor konijnen bestaan er geen titertests. Ook de leefomstandigheden en de leeftijd van het huisdier bepalen of een titerbepaling zin heeft. Je dierenarts kan adviseren of titeren een alternatief is voor jouw huisdier.

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen:

Vaccineren van asieldieren

Als Dierenbescherming vangen we jaarlijks 17.500 gezelschapsdieren op. Bij deze dieren kun je niet altijd met het blote oog zien dat het een besmettelijk virus heeft opgelopen. Daarom vaccineren we alle asieldieren zo snel mogelijk na binnenkomst.  Zo kunnen ze geen andere dieren besmetten en voorkomen we een  uitbraak in het asiel. 

Help jij asieldieren met een vaccinatie?

Alle dieren die de Dierenbescherming opvangt, krijgen een medische check, worden gevaccineerd, gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt. Jaarlijks vaccineren we zo’n 10.500 asieldieren. Hiermee voorkomen we dat ze door ziekte een pijnlijke dood tegemoet gaan. De kosten hiervoor lopen op tot ruim €600.000. Help jij ons hierbij? Bescherm een asieldier met een vaccinatie. 

Deze zomer voert de Dierenbescherming samen met de beroepsorganisatie van dierenartsen (KNMvD) en Stichting Zwerfkatten Nederland een campagne over het belang van het vaccineren van huisdieren.