Een zomerse fietstocht met de hond? Niet met warm weer!

Op een mooie zomerdag stappen we in Nederland graag op de fiets. Als het even kan, nemen we de hond lekker mee. Als je hond niet gewend is aan lopen naast de fiets, is dat met warm weer niet zo’n goed idee. Is je hond het wel gewend? Fiets dan niet midden op de dag, maar ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het wat afgekoeld is. Terwijl wij met de wind in onze haren genieten van een briesje, raken honden snel oververhit en dan kan dat ontspannende fietstochtje ineens slecht aflopen.

Een zomerse fietstocht met de hond? Niet met warm weer!

Hete voetzolen

Honden zweten niet en raken warmte onder andere via hun voetzolen kwijt. Als zij op heet asfalt, tegels of zand rennen, kunnen ze die warmte niet kwijt en krijgen ze het juist nog heter. Een hond is met warm weer ook sneller uitgeput. De fietser bepaalt het tempo waardoor de hond niet langzamer kan rennen of even kan uithijgen. Als het asfalt écht heet is, kunnen honden zelfs blaren op hun voetjes krijgen.


Andere waarschuwingen met warm weer

Naast fietsen met de hond, zijn er meer situaties die je beter kunt vermijden met warm weer. Laat je hond met warm weer nooit achter in de auto. Binnen tien minuten kan de temperatuur in de auto oplopen tot wel 50 ˚C. Ieder jaar zijn er weer meldingen over honden die een nare dood sterven in een te hete auto. Zet je hond met heet weer ook niet in een caravan, tent of warme ruimte met plat dak.

Hoe herken je oververhitting?

Oververhitting heeft vier fases:

  • Fase 1: De hond hijgt, zoekt schaduw of een koel plekje en is onrustig;
  • Fase 2: De hond hijgt hard, kwijlt, braakt en/of heeft diarree;
  • Fase 3: De slijmvliezen van je hond kleuren bleek;
  • Fase 4: De hond reageert niet meer op prikkels, staart voor zich uit en verkeert in shock.

Voor alle fases geldt dat je de hond het beste zo snel mogelijk naar een koelere plek kunt brengen. Vanaf fase 2 raden we je aan je dierenarts te bellen. Je kunt al wel vast wat lauw water over de buik laten stromen. Let op: gebruik geen ijskoud water, dat kan gevaarlijk zijn! Probeer de hond een beetje te laten drinken. Gaat het om een hond in de auto en kun je geen eigenaar vinden? Bel onmiddellijk de politie. Als het echt slecht met de hond lijkt te gaan, tik dan een ruitje in en bevrijd de hond uit de auto (en bel alsnog de politie: 0900 - 8844).

Hoe kun je voor verkoeling zorgen?

Hoe zorg je voor verkoeling voor je hond? We geven je graag een aantal tips:

  • Zorg dat je hond in de schaduw of een koelere plek kan liggen;
  • Zorg ervoor dat er altijd vers drinkwater staat;
  • Laat je hond niet midden op de dag uit, maar maak het grotere rondje ’s ochtends of later op de dag, als het wat koeler is;
  • Koop een koelhalsband of een koelmat. Niet alle honden vinden koelmatten fijn. Let op dat je hond hier niet op kauwt.
  • Houdt je hond wel van water? Laat hem lekker zwemmen of pootjebaden, maar laat hem niet opdrogen in de volle zon. Let op dat je hond niet teveel water binnenkrijgt, want dan bestaat de kans op watervergiftiging.

Laat je hond met warm weer niet te lang rennen. Zorg voor schaduw of een koele plek om te liggen. En zorg ervoor dat er altijd voldoende vers water staat.

Meer hittetips voor andere dieren

Wil je ook weten hoe je voor verkoeling kan zorgen voor andere dieren? Ga naar deze pagina voor tips voor honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, weidedieren en dieren in terraria en aquaria.