Eigenaar aangetroffen Caracal gevonden en aangehouden

29 juli 2021

Een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie Rotterdam heeft op dinsdag 27 juli geleid tot de aanhouding van een 24-jarige man uit Rotterdam, zo laat de politie gisteren in een persbericht weten.

Op 14 juli zag een omstander een Caracal (woenstijnlynx) in Barendrecht op het viaduct over de A15 lopen en in het Kooiwalbos verdwijnen. De politie werd gewaarschuwd en het dier werd later middag gevonden en gevangen.

De gevangen Caracal.
Foto: Politie Rotterdam

Servals en kaaiman in woning

De inbeslagname van dier was het begin van een onderzoek dat leidde naar de identiteit van de verdachte. De man werd in zijn woning aangehouden. Daar troffen de politie en de NVWA nog twee servals aan die de man legaal in bezit had en dus mocht behouden. Dat gold niet voor een brilkaaiman die in het huis van de man werd gevonden. De man kon de legaliteit van het dier niet aantonen. Daarom is het reptiel van ± 60cm  in beslag genomen. De aangehouden man is na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte. 

De inbeslaggenomen kaaiman is op een veilige plek ondergebracht.
Foto: Politie Rotterdam.

Maatregel huisvesting Servals

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd voor de huisvestiging van de servals en daar wordt door de politie en LID op gecontroleerd.