November: 40.000 protestkaartjes en een tweede kans voor ex-proefdieren

Het is alweer december, de tijd vliegt! Natuurlijk delen we ook deze maand onze goed-nieuwsberichten met jou. In november passeerden uiteenlopende zaken de revue: we lanceerden onze 'Stop de plezierjacht'-campagne met een opvallend filmpje, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming haalde letterlijk honden uit de stront, via Ik Zoek Baas kun je nu ook ex-proefdieren adopteren, en adviezen over het fokken en handelen in honden en katten bereikten een Europees niveau. Verder lees je hieronder over vele dieren die een tweede kans kregen, dankzij operaties en dankzij het werk van onze dierenambulance- en dierenopvangmedewerkers.
November: 40.000 protestkaartjes en een tweede kans voor ex-proefdieren

Bijna 40.000 kaartjes tegen plezierjacht!

Jaarlijks worden er in Nederland tijdens de plezierjacht meer dan 250.000 wilde dieren gedood. Wilde eenden, fazanten, houtduiven, hazen en konijnen staan op de zogenaamde wildlijst en mogen vrij bejaagd worden. Dat terwijl de dieraantallen zorgwekkend achteruit gaan. Het konijn en de haas staan zelfs al op de Rode Lijst. Deze maand startte onze 'Stop de plezierjacht'-actie, we riepen iedereen op een protestkaartje te sturen naar de politiek. Begin januari geven wij alle kaarten hoogstpersoonlijk af bij de Tweede Kamer. Op dit moment hebben bijna 40.000 mensen een kaartje ingevuld. Super! Heb jij nog geen kaartje getekend en ben jij ook tegen plezierjacht? Het kan nog! Hoe meer hoe beter! Lees meer over deze actie en bekijk onze ludieke spot.

Ben jij ook tegen plezierjacht en heb je nog geen kaartje getekend? Het kan nog, doe mee!

Honden uit dikke laag stront gehaald

Onze inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft deze maand zeven honden uit een smerig pand in de gemeente Oldambt in Oost-Groningen gehaald. "De dieren zaten in een centimeters dikke laag stront", aldus de inspecteur. De honden krijgen nu intensieve zorg bij een opvangadres en tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt. Gelukkig krijgen deze honden nu een beter leven! Lees hier meer.

Gelukkig hoeven de zeven honden niet meer in deze woning te verblijven.

Nu ook ex-proefdieren op Ik Zoek Baas

De Dierenbescherming stelt Ik Zoek Baas nu ook open voor onderzoeksinstituten die ervoor kiezen dieren die niet nodig zijn in experimenten te herplaatsen als huisdieren bij mensen thuis. Stichting SHHH (een stichting die o.a. baasjes zoekt voor ex-laboratorium-Beagles) maakt al een paar jaar gebruik van Ik Zoek Baas. We zijn blij dat er meer mogelijkheden bijkomen om ex-proefdieren te kunnen herplaatsen naar een nieuw thuis. Zo maakt nu ook de Universiteit Utrecht gebruik van ons bemiddelingsplatform en kun je daar nu muizen en ratjes van adopteren. We hopen dat meer instanties en organisaties geïnspireerd raken om ex-proefdieren te herplaatsen.

Op Ik Zoek Baas staan nu ook ex-proefdieren.Hoewel de Dierenbescherming tegen dierproeven is, kunnen we er niet omheen dat die proeven er wel zijn en ze in wet- en regelgeving wereldwijd zelfs verplicht zijn. Er wordt steeds meer gewerkt aan alternatieven, maar de ontwikkeling daarvan leidt helaas nog niet tot minder dierproeven. De Dierenbescherming blijft lobbyen om het aantal dierproeven steeds minder te zien worden. Ondertussen zijn we blij dat proefdieren nu een tweede kans kunnen krijgen. Lees hier meer.

Op Europees niveau aandacht voor malafide handel en fok

Malafide honden- en kattenhandel en onverantwoorde fokpraktijken zijn nog altijd een groot probleem, waar de Dierenbescherming zich al jaren over buigt. EU Animal Welfare Platform (waar Eurogroup for Animals deel van uitmaakt en dus ook de Dierenbescherming) stelde adviezen op om dit probleem aan te pakken. Zo moeten fokkers formeel kunnen aantonen dat ze voldoende kennis hebben van zaken als hondenwelzijn, gedrag en rasproblematiek en mag er bijvoorbeeld niet meer gefokt worden met gepensioneerde ouderdieren. Het document 'The Responsible Breeding Guidelines for Cats and Dogs', waarin deze adviezen zijn opgenomen, is aangenomen op Europees niveau. We zien dit als een duidelijke indicatie dat ons gezamenlijke lobbywerk voor meer aandacht voor dieren en hun welzijn in Europa, haar vruchten begint af te werpen. Lees hier meer.

Geslaagde operaties dankzij actieplatform

Ook deze maand reageerden mensen massaal op verschillende crowdfundacties van onze dierenasielen en dierenambulances. We vinden het geweldig dat mensen zo begaan zijn met 'onze' dieren! We delen graag een aantal hoogtepunten:Oogoperatie konijn Roxy geslaagd
Roxy kwam bij ons Knaagdierencentrum binnen als zwervertje. Ze zal vreselijk veel pijn hebben gehad, want haar oog was in zo'n slechte staat dat het niet meer te redden was. De operatie die we dankzij donaties hebben kunnen uitvoeren, zorgde ervoor dat Roxy nu pijnloos kan verder leven. Als ze volledig is hersteld, wacht haar een nieuwe vlam, James, en nieuwe baasjes.

Links zie je Roxy toen ze bij ons binnenkwam en rechts is ze aan haar oog geopereerd. Als haar vacht weer teruggroeit ziet het er allemaal weer een heel stuk beter uit!


Geen patellaluxatie meer bij Angelina en Humpie
In oktober kwam poes Angelina (ook als zwerver) binnen bij Dierenasiel Zuidwolde. Het viel onze asielmedewerkers al snel op dat Angelina liever niet liep en veel in haar mandje lag. De dierenarts constateerde patellaluxatie, een aandoening waarbij de knieschijf steeds van z'n plek schiet. Met een specialistische operatie kon hier wel iets aan gedaan worden. Inmiddels is de operatie achter de rug, alles is goed gegaan. Angelina moet de komende tijd herstellen en als ze weer 'up and running' is, gaan we op zoek naar een lief baasje, want haar oorspronkelijke eigenaar heeft haar helaas nooit opgehaald.


Ook hondje Humpie kwam bij ons binnen met deze aandoening. Humpie en zijn vriendin Dumpie waren vastgebonden aan een hekje en kwamen zodoende bij Dierenopvangcentrum Enschede binnen. Dumpie moest met spoed geopereerd worden aan een baarmoederinfectie en Humpie had dus vreselijk pijn bij het lopen. Geweldig dat er ook massal werd gedoneerd voor Humpie! Ook deze operatie is succesvol verlopen. Na herstel gaan we ook voor dit lieve duo een geschikt baasje zoeken.

Ook Humpie had last van 'patellaluxatie' en is hier aan geopereerd

Als de dieren herplaatst kunnen worden, komen ze op www.ikzoekbaas.nl te staan of op de website van het dierenasiel waar ze verblijven.

Jaarlijks worden er in Nederland tijdens de plezierjacht meer dan 250.000 wilde dieren gedood. Wilde eenden, fazanten, houtduiven, hazen en konijnen staan op de zogenaamde wildlijst en mogen vrij bejaagd worden. Dat terwijl de dieraantallen zorgwekkend achteruit gaan. Het konijn en de haas staan zelfs al op de Rode Lijst. Deze maand startte onze 'Stop de plezierjacht'-actie, we riepen iedereen op een protestkaartje te sturen naar de politiek. Begin januari geven wij alle kaarten hoogstpersoonlijk af bij de Tweede Kamer. Op dit moment hebben bijna 40.000 mensen een kaartje ingevuld. Super! Heb jij nog geen kaartje getekend en ben jij ook tegen plezierjacht