Visvrij Challenge, doe je mee?

1 april 2021

Steeds meer mensen vinden het normaal om minder vlees te eten. Maar… hoe zit het dan met vis? Daarvan neemt de consumptie alleen maar toe. En dat terwijl het dierenleed in de vissector enorm is. Daarom dagen we iedereen uit om mee te doen met de VisVrij Challenge! Deelnemers ontvangen vier weken lang iedere week een smsje met een visvrij recept uit het VisVrij VisBlij receptenboekje.

In tropische landen wordt vis vaak met fruit gecombineerd. Deze overhéérlijke Non-Fishy Taco's zijn hierop geinspireerd. Doe mee met de Visvrij Challenge en bemachtig het recept! 

10 + 1 Visvrije recepten
Om net als bij vlees een alternatief te bieden voor vis, introduceert de Dierenbescherming 10 visvrije recepten, plus 1 bonusrecept van The Dutch Weed Burger. Maartje Borst en Lisette Kreischer, bekend van succesvolle kookboeken als Man.Eat.Plant. en Groente uit zee! schreven speciaal voor ons lekkere en gezonde recepten die eenvoudig te bereiden zijn. “Er zijn zoveel prachtige plantaardige ingrediënten waarmee je een zilt gerecht kunt maken! Door het combineren van de juiste smaken, texturen en vormen kun je een nieuwe, spannende interpretatie van vertrouwde gerechten op tafel toveren.” Aldus Maartje Borst.


Te weinig oog voor vissenwelzijn
Ieder jaar komen er meer flexitariërs en vegetariërs bij. Maar wat blijkt, een kwart van de flexitariërs vervangt vlees door vis en schaal- en schelpdieren. Ook zijn er vegetariërs die aangeven wél vis te eten. Vreemd eigenlijk, want vissen zijn ook dieren. Het is niet alleen aangetoond dat ook vissen gevoel hebben en pijn, angst en stress kunnen ervaren, maar zelfs dat veel vissen ontzettend intelligente dieren zijn. Door te letten op keurmerken als ASC en MSC denken consumenten zorgeloos vis te kunnen eten, maar deze keurmerken zeggen vooral iets over de ecologische impact en amper iets over vissenwelzijn. Daarom zou het goed zijn als we met z’n allen wat vaker voor plantaardige varianten kiezen, zoals de overheerlijke gerechten uit het visvrij receptenboekje.

Wil je alle recepten ontvangen? Meld je dan nu aan voor de VisVrij Challenge. Eet smakelijk!