Petitie ‘maak chippen verplicht’ is gesloten

Jaarlijks raken in Nederland ruim 38.000 katten de weg naar huis kwijt, waarvan de Dierenbescherming er meer dan 10.000 opvangt. Helaas kan 83% niet meer worden thuisgebracht, omdat de eigenaren niet te achterhalen zijn.


We pleiten daarom met de petitie ‘maak chippen verplicht’ voor een landelijke chip- en registratieplicht voor katten, zodat veel meer dieren met hun baasje kunnen worden herenigd en een heleboel verdriet en dierenleed wordt voorkomen. De petitie is maar liefst door 57.156 mensen ondertekend!

Het verplicht laten chippen en registreren van katten in Nederland zou een hoop verdriet en dierenleed voorkomen.

Overhandiging petitie

Op 1 juli heeft Nelleke Hijmans, Public Affairs Manager van de Dierenbescherming, de petitie digitaal overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Martijn van Helvert.
Dit gebeurde in het bijzijn van de medeondertekenaars Daniella van Gennep (Dierenlot), Carien Radstake (Stichting Zwerfkatten NL) en Conny van Meurs (KNMvD). Naast deze partijen hebben ook DIBEVO, FDN, NFDO, Sophia Vereeniging, WAP, vele gemeenten* en dierenartsen de petitie medeondertekend.

Op 1 juli 2020 heeft Nelleke Hijmans, Public Affairs Manager van de Dierenbescherming, de petitie digitaal overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Martijn van Helvert.


De boodschap aan de aanwezige leden van de Kamer is om de chip- en registratieplicht voor katten nu echt op te nemen in hun partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021.

Verkiezingsprogramma’s zijn een eerste stap, waarna het na de verkiezingen in maart 2021 hopelijk komt tot het beoogde resultaat: een landelijke invoering van de chip- en registratieplicht voor katten.

* Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Best, Breda, Den Haag, Dordrecht, Drimmelen, Gouda, Gulpen-Wittem, Heemskerk, Huizen, Lansingerland, Maastricht, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Sittard-Geleen, Son en Breugel, Tilburg, Venray en Zwijndrecht.