Femmie Smit

Programmamanager In het Wild Levende Dieren

Femmie Smit

"Van huis uit ben ik biologe/onderzoeker, ik ben gespecialiseerd in evolutiebiologie en gedrag van dieren in het wild. Sinds 2009 werk ik bij de Dierenbescherming en ik heb hier echt mijn draai gevonden. Alles wat ik bij Dierenbescherming doe, klopt met mijn ideeën over hoe je met dieren omgaat."

"Zo stop je dieren niet in een klein kooitje als je van ze houdt. Mijn cavia’s hebben de beschikking over een heuse caviaflat! Wat ik vooral leuk vind in mijn functie als programmamanager is dat ik veel te maken heb met mensen; ik houd van interactie. Ik doe dit voor een doelgroep die niet voor zichzelf op kan komen, namelijk de dieren.

Mijn beleidsterrein is ‘In het wild levende dieren’. Dat is heel breed: ik houd me bezig met hengelsport en beroepsvisserij, met dierenslachtoffers in het verkeer en de opvang van in het wild levende dieren. Maar de nadruk ligt vooral op jacht, beheer en schadebestrijding. Juist de flexibele en slimme dieren die zich perfect weten aan te passen aan de mens, en die gretig gebruik maken van de veranderingen die mensen aanbrengen in de omgeving, vindt men vaak lastig. Jaarlijks doden mensen in Nederland ongeveer 4,2 miljoen dieren om overlast tegen te gaan! Mollen, huismuizen, bruine ratten, maar ook reeën, wilde zwijnen en ganzen zijn de pineut. Daarnaast blijft men de minder flexibele dieren in het wild (zoals hazen, konijnen en houtduiven) achtervolgen voor plezier en voedselvoorziening van de mens. Jaarlijks sterven in Nederland nog eens 1,1 miljoen dieren via de jacht, zo’n 3 miljoen onbedoeld via de hengelsport en 4.000 miljoen via de visserij.

In ons programma ‘In het wild levende dieren’ werken wij aan diervriendelijkere wetgeving, beleid en uitvoering, waardoor minder dieren worden gedood - of minder pijnlijk worden gevangen en gedood - in het kader van jacht, schadebestrijding en beheer. Alternatieven voor het doden van dieren brengen wij waar mogelijk onder de aandacht bij besluitvormers (met name provincies), uitvoerders en publiek. Wij willen het publiek betrekken bij dit onderwerp door mensen voor te lichten over de dieren in en rondom het huis en laten zien dat samen leven best goed kan. Er zijn veel organisaties die zich bezig houden met dieren in het wild, maar de Dierenbescherming onderscheidt zich door zich te concentreren rond de problemen rond jacht, beheer en schadebestrijding."