Ander dier in nood?

Dier in nood gevonden?  

Als het aan ons lag dan zouden we het liefst alle dieren van de wereld opvangen, maar helaas hebben we niet genoeg ruimte om dit te realiseren. Daarnaast hebben we alleen een vergunning voor het houden van vogels, hazen en egels. Dit betekent dat wij wettelijk gezien ook geen andere dieren uit het wild mogen opvangen.

Vogels, hazen en egels

Op de volgende pagina's lees je wat je kunt doen:

Overige dieren in nood

Voor alle overige wilde dieren kun je het best bellen met het 'meldpunt '144, red een dier' (dierenpolitie, 24 uur per dag te bereiken). Zij kunnen dan meedenken wat de beste vervolgstappen zijn om het dier te helpen.

Overleden dier

De gemeente is verantwoordelijk voor het bergen van overleden dieren. Is een dier dus niet meer in leven dan kun je hiervoor bij je gemeente aankloppen. Vraag naar de afdeling milieu. 

Regelmatig belanden jonge eendjes in onze opvang om aan te sterken.  

Waarom geen andere dieren opvangen?

Het is niet alleen onhaalbaar om álle verzwakte dieren uit het wild op te vangen, maar daarnaast ook niet toegestaan. In Nederland mag je een dier dat in het wild leeft namelijk niet langer dan twaalf uur in huis houden. Wildopvang Krommenie heeft gelukkig wel ontheffing gekregen voor dit houdverbod, maar dat geldt alleen voor zieke of verzwakte vogelshazen en egels. Alle overige dieren mogen wij net zo min opvangen als ieder ander zonder vergunning.