Egeltje in Valkenswaard loopt rond met rattenklem

Wonder boven wonder leek de egel op het eerste gezicht niet heel erg gewond door de klem. Hij liep er zelfs mee door de tuin. Gelukkig werd hij daar opgemerkt en wist de vinder de klem te verwijderen.
Egeltje in Valkenswaard loopt rond met rattenklem

Het egeltje rolde zich zo stevig op dat onze medewerkers niet 1-2-3 vast konden stellen of het egeltje gewond was. Omdat het beestje niet alleen mogelijk gewond was, klein en koud was, ging hij voor controle naar de dierenarts. Hier kreeg hij onderhuids vocht toegediend om alvast wat op te warmen. Daarna ging hij met de dierenambulance naar de tijdelijke egelopvang. Hier wordt gekeken of en welke verwondingen de klem heeft aangericht en krijgt het beestje eten en drinken en warmte. In verband met zijn lage gewicht (310 gram) zal hij de rest van de winter sowieso doorbrengen in Vogelrevalidatiecentrum Zundert.

Voorkomen is beter dan bestrijden

De Dierenbescherming vindt dat muizen en ratten in het ecosysteem thuishoren, maar is ook van mening dat schade door deze dieren aan menselijke goederen zoals voedsel en vee, en het risico op ziekteoverdracht van dier naar mens, zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Voor de bestrijding van deze overlast is preventie de beste oplossing. Het inzetten van middelen die onnodig leed veroorzaken, zoals gif en lijmplaten (die overigens verboden zijn en enkel via een provinciale ontheffing te gebruiken zijn) vinden wij niet acceptabel.

Wat kun je dan wel doen?


  • Ratten en muizen komen af op voedsel. Zorg dat er geen etensresten rondslingeren en maak goed schoon.
  • Muizen en ratten knagen makkelijk door plastic of karton. Verpak voedsel daarom in afsluitbare bakjes en bewaar het in afgesloten kasten/lades.
  • Voorkom dat muizen en ratten binnenkomen (muizen kunnen al door een gat van 0,5 cm het huis in komen!). Dicht gaten en sluit ventilatieroostertjes af met zogenaamde bijenbekjes.
  • Houd het groen direct aangrenzend aan je huis kort: muizen en ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien.
  • Mocht preventie niet het gewenste resultaat geven, ga dan niet zelf aan de slag met allerlei (niet toegestane) middelen, maar maak gebruik van een professioneel, gecertificeerd plaagdiermanagementbedrijf en vraag om nog meer preventietips te geven en in uiterste gevallen snel dodende middelen in te zetten, zoals goed werkende klapvallen.

Meer informatie over diervriendelijk muizen en ratten bestrijden vind je hier.