Diervriendelijk overlast bestrijden

In Nederland worden jaarlijks zo’n 3,4 miljoen muizen en ratten gedood omdat ze als schadelijk of hinderlijk worden ervaren. De Dierenbescherming is van mening dat voorkomen beter is dan bestrijden en zeker een stuk diervriendelijker. Vaak is doden of wegvangen namelijk niet nodig. Met een aantal preventieve maatregelen zorg je ervoor dat ze niet binnenkomen en bijvoorbeeld je voorraadkast leeg eten.

Voorkomen van overlast door muizen en ratten

  • Ratten en muizen komen af op voedsel. Zorg dat er geen etensresten rondslingeren en maak goed schoon.
  • Muizen en ratten knagen makkelijk door plastic of karton. Verpak voedsel daarom in afsluitbare bakjes en bewaar het in afgesloten kasten/lades. 
  • Voorkom dat ze binnenkomen (muizen kunnen al door een gat van 0,5 cm!). Dicht gaten en sluit ventilatieroostertjes af met zogenaamde bijenbekjes.
  • Houd het groen rond je huis kort: muizen en ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien.
  • Verjaag muizen met behulp van katten. Katten zijn over het algemeen uitstekende muizenvangers. Een woning wordt minder aantrekkelijk zodra muizen hebben geroken dat er een kat in huis is. Ratten worden soms verjaagd door de aanwezigheid van honden.

 

muis

Ons standpunt over muizen en ratten

De Dierenbescherming vindt dat muizen en ratten in het ecosysteem thuishoren, maar is ook van mening dat schade door deze dieren aan menselijke goederen zoals voedsel en vee, en het risico op ziekteoverdracht van dier naar mens, zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Voor de bestrijding van deze overlast is preventie de beste oplossing.

Meer informatie over muizen en ratten en het voorkomen van overlast vind je in ons factsheet.