Preventieve dierenhulp

Dierenleed voorkomen

Eén van de belangrijkste doelen van de Dierenbescherming is het voorkomen van dierenleed, zodat we op de lange termijn minder dieren hoeven te redden. Onze afdeling ‘Preventieve dierenhulp’ richt zich dan ook – zoals de naam al zegt – op preventieve taken en diensten.

Drie zwerfkatten

Hulp nodig?

Hand en poot schudden

Ben jij een huisdiereigenaar die hulp of begeleiding nodig heeft bij de verzorging van je dieren? Heb je het gevoel dat 'de boel' uit de hand loopt? Neem contact op met de Dierenbescherming via het telefoonnummer 088 81 13 000 of lees meer op onze infopagina:

We zijn er voor mens en dier

We zijn er niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Op maatschappelijk niveau, met hulpverleningstrajecten voor huisdiereigenaren die problemen ondervinden bij de verzorging van hun dieren. En als hulp- en dienstverleners geconfronteerd worden met verstoord dierenwelzijn, kunnen zij contact opnemen met onze Helpdesk Hulpverleners. Verder ondersteunen we met ons Dierenbuddyproject ouderen en chronisch zieken bij het verzorgen van huisdieren. Zo kunnen dier en mens bij elkaar blijven.

Oudere man knuffelt kat

Andere projecten voor dieren

We houden ons bezig met zwerfkattenprojecten, waarbij we verwilderde katten helpen, maar waarbij we ook proberen te voorkomen dat huiskatten gaan zwerven. Een ander voorbeeld van onze preventieve werkzaamheden is de jaarlijkse paddentrekactie. Onze vrijwilligers helpen padden die na de winterslaap naar het water trekken veilig de weg over.

Foto van twee padden

We geven voorlichting over het inzetten van preventieve maatregelen om ‘overlast’ van dieren als muizen en ratten te voorkomen. De Dierenbescherming is ook hier van mening dat voorkomen beter is dan bestrijden.

  • Website cover hond teckel
    Maatschappelijke dierenhulp

    De Dierenbescherming kan huisdiereigenaren helpen of begeleiden als zij problemen ondervinden bij de verzorging van huisdieren. Soms dreigen situaties (onbedoeld) uit de hand te lopen. Samen bedenken we oplossingen.

  • iStock
    Helpdesk Hulpverleners

    Hulp- of dienstverleners die binnen hun werk worden geconfronteerd met verstoord dierenwelzijn, waarbij dieren of mensen niet in acute nood zijn, kunnen contact opnemen met onze Helpdesk Hulpverleners. Samen werken we aan het verbeteren van de situatie.

  • Dierenbuddy2 2
    Dierenbuddy

    Wat doet het met een dier als hij weg moet uit zijn vertrouwde omgeving? Onze dierenbuddy’s voorkomen eenzaamheid bij dier en mens door structurele hulp te bieden bij de verzorging van huisdieren.

  • iStock
    Paddentrek

    Ieder voorjaar, zo vanaf eind februari, vindt de paddentrek plaats. Na hun winterrust gaan de dieren op weg naar het water waar ze – jaren eerder – als paddenvisje leefden en als klein padje het water verlieten.

  • Resultaten zwerfkatten
    Projecten voor zwerfkatten

    De Dierenbescherming draagt op verschillende manieren bij aan het helpen van zwerfkatten: we hebben ervoor gezorgd dat het afschieten van verwilderde katten niet meer zomaar in het hele land mag. We werken met TNR (trap, neuter, return) en we bieden opvang voor katten en kittens.

  • I Stock 1257046273
    Noodfonds

    Het Noodfonds is een samenwerkingsverband van de Stichting voor Daadwerkelijke Dierenbescherming en de Dierenbescherming in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Uit het fonds worden financiële bijdragen verstrekt aan mensen met een minimuminkomen (woonachtig in bovengenoemde provincies) die onverwachte medische kosten voor hun huisdier moeten maken en niet in staat zijn deze kosten zelf te dragen.

  • Konijnen
    Voorlichting

    Ruim 56% van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Dat betekent dat er miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren worden gehouden. Om dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat je weet hoe je voor je dier moet zorgen.

  • Dierenbescherming
    Gehoorzame Huishond Scholen

    Het is belangrijk dat hondeneigenaren op een verantwoorde en plezierige manier met hun hond om kunnen gaan. Niet goed opgevoede honden brengen namelijk zowel mensen, dieren áls zichzelf in gevaar. Daarom is het aan te raden om met je hond een opvoedingscursus te volgen, zelfs wanneer je hond volgens jou al goed genoeg luistert.

  • Chippen chip chipjekat
    Chip je kat

    Als er iets met jouw huisdier gebeurt, dan wil je dit toch graag weten? Chippen (en een goede registratie) kan onzekerheid en zorgen voorkomen. Voor honden is dit al verplicht, maar voor katten is dit helaas niet het geval.

  • Muizen muis
    Diervriendelijk overlast bestrijden

    In Nederland worden jaarlijks zo'n 3,4 miljoen muizen en ratten gedood omdat ze als schadelijk of hinderlijk worden ervaren. De Dierenbescherming is van mening dat voorkomen beter is dan bestrijden en zeker een stuk diervriendelijker.

1/10

Steun ons

Samen dierenleed voorkomen

Samen maken we diervriendelijk vanzelfsprekend!