Over Dierenbuddy

Dierenbuddy: voorkomt eenzaamheid bij dier en mens

Wat doet het met een dier als hij weg moet uit zijn vertrouwde omgeving? Onze dierenbuddy’s voorkomen eenzaamheid bij dier en mens door structurele hulp te bieden bij de verzorging van huisdieren.

Wandeling met dieren en dierenbuddy

Over dierenbuddy

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

Dierenbuddy is al actief in verschillende gemeenten in Nederland. Om dit uit te kunnen breiden, hebben wij jouw steun hard nodig! Met jouw bijdrage kunnen we in kaart brengen hoeveel dierenbuddy’s er nodig zijn, wat ieder dier nodig heeft en welke vrijwilligers wij hier het beste aan kunnen koppelen. We willen onze dierenbuddy’s ook de juiste trainingen kunnen bieden en baasjes van de hulpbehoevende dieren helder informeren over de mogelijkheden.

Dierenbuddy's in het hele land?

De dierenbuddy's van de Dierenbescherming doen waardevol werk. Met de hulp van onze dierenbuddy's hoeven ouderen en chronisch zieken geen afscheid te nemen van hun geliefde huisdier, omdat ze er minder goed voor kunnen zorgen. Zo voorkomen we eenzaamheid én dierenleed. Want voor een huisdier is het ook niet fijn om uit zijn vertrouwde omgeving gerukt te worden. Inmiddels kom je onze dierenbuddy's al in verschillende gemeenten (zie hieronder) tegen. En mét succes! Hoe mooi zou het zijn als wij ons dierenbuddyproject kunnen uitbreiden door in meer gemeenten dierenbuddy's in te zetten! We kunnen jouw hulp daarbij goed gebruiken!

Wat is Dierenbuddy?

Voor veel ouderen of chronisch zieken zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe en wordt tegelijkertijd in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Hierdoor kunnen eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo belangrijk is. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen deze mensen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat.

“Mijn interesse was direct gewekt. Ik wilde graag iets met dieren doen, en ook het sociale aspect sprak me aan“

Een dierenbuddy in een straat
Danique Regeling
- Dierenbuddy

Wat doet Dierenbuddy?

Vrijwilligers van Dierenbuddy bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp thuis. Voor cliënten van Dierenbuddy kan dit zijn:

  • Kattenbak of vogelkooi verschonen
  • Een grote wandeling maken met de hond
  • Naar de dierenarts gaan met het dier indien noodzakelijk
  • Passende doorverwijzing en ondersteuning bieden bij het vinden van een nieuw thuis voor het dier als de eigenaar de zorg niet meer aankan

Waar vind je onze dierenbuddy's?

De hulp kan één of enkele keren per week worden geboden. Het gaat hierbij om structurele hulp en niet om tijdelijke inzet. De hulp is gratis, maar wel enkel bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en die nauwelijks over een sociaal netwerk beschikken.

Dierenbuddy wordt momenteel in de gemeenten Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Castricum, De Bilt, Delft, Den Haag, Enschede, Gooise Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Kolhoorn, Nieuwegein, Nijmegen, Purmerend, Ridderkerk, Rijssen-Holten, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle door de Dierenbescherming uitgevoerd.

Staat jouw gemeente hier niet tussen? Dan kunnen andere organisaties die (betaald en onbetaald) hulp bieden aan huisdiereigenaren, jou misschien wel helpen.
Je kunt een overzicht opvragen via Service & Informatie.

Dierenbuddy worden of een dierenbuddy zoeken?

Zou je de hulp van één van onze dierenbuddy's wel kunnen gebruiken of wil je zelf aan de slag gaan als dierenbuddy? Vul dan het formulier op deze pagina in. Voor andere vragen kun je een e-mail sturen naar: dierenbuddy@dierenbescherming.nl.

Stroomschema voor Dierenbuddy
Ik wil Dierenbuddy worden stroomschema