Goed zorgen voor je huisdier

Tips voor (nieuwe) baasjes

We willen allemaal het beste voor onze huisdieren. Maar soms is dat lastiger dan je denkt. Want waar koop je een puppy? Hoe houd je een konijn gelukkig? En welk hok is groot genoeg voor je hamster? De Dierenbescherming geeft tips voor de aanschaf en verzorging van dieren, én wijst je de weg naar betrouwbare informatie.

Een hondje op schoot

Doe de test

Dier en mens wijzer in een telefoon op een blauwe achtergrond

Puppy’s, wat zijn ze onweerstaanbaar! Ook voor kittens gaan de meesten van ons subiet door de knieën. Het liefst nemen we ze allemaal direct mee naar huis. De Dierenbescherming wil mensen helpen de juiste huisdierkeuze te maken en overhaaste beslissingen voorkomen. Beantwoord de vragen en kom erachter of jij een match vormt met het dier dat je voor ogen hebt.

Ruim 56% van de huishoudens in Nederland heeft één of meer huisdieren. Dat betekent dat er miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren als gezelschapsdier worden gehouden. Goede verzorging start met het vinden van een dier dat bij je past.

Foto van een golden retriever

Wel of geen dier? De voorbereiding

De Dierenbescherming vindt dat lang niet alle dieren geschikt zijn als huisdier. Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdieren die je als huisdier mag houden. We vinden ook dat je vóórdat je een dier in huis neemt, goed moet nadenken of je geld hebt voor bijvoorbeeld de dierenarts, medische kosten en voer. Laat je dus niet verleiden als je een schattig nestje kittens of pups ziet, voordat je je goed verdiept hebt in wat het inhoudt om een dier te verzorgen.

Realiseer je dat een huisdier tijd kost. Een hond moet je uitlaten, met een kat moet je regelmatig spelen. En bedenk dat sommige dieren liever niet in hun eentje bij je wonen. Konijnen hebben bijvoorbeeld altijd een maatje nodig, anders vereenzamen ze. Ga ook niet blind af op het uiterlijk van een dier, of een bepaald ras. Het is belangrijk dat een dier bij jou, je woonsituatie en je leefstijl past.

Wil jouw kind graag een huisdier en ziet het hele gezin dat zitten? Kijk dan goed welke zorgtaken jouw kind waarschijnlijk aankan. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk altijd bij de ouders. In het omgaan met dieren en bij de verzorging moeten de ouders hun kind echt ‘bij de hand nemen’. De leeftijd van een kind bepaalt voor een groot deel in hoeverre een kind zelfstandig met het dier kan omgaan.

Blauw lijntje
Konijntje

Een dier vinden

In onze asielen zitten veel honden, katten, konijnen en kleine huisdieren te wachten op een nieuw baasje. Op ikzoekbaas.nl vind je een compleet overzicht van de dieren in onze opvangcentra.

Wanneer je toch bij een fokker wilt kopen, vraag dan naar een erkend bewijs van vakbekwaamheid, de aanmelding bij het Bureau I&R-HKB en het UBN-nummer. Let er ook op dat het dier de juiste vaccinaties heeft gehad. Honden moeten bovendien door de fokker zijn gechipt en geregistreerd.

Op zoek naar een hond of kat? Let dan goed op dat je niet per ongeluk kiest voor een ras dat bekend staat om gezondheidsproblemen, met alle narigheid en financiële kosten van dien. De gezondheid van diverse rassen gaat al jarenlang flink achteruit. Inteelt en overdrijving van uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop, komt het welzijn van deze rasdieren absoluut niet ten goede.

Leestips:

Kittens en puppy's

Ben je op zoek naar een puppy? Let dan goed op! Het vinden van een goede, gezonde hond is lastiger dan je denkt. Malafide hondenhandelaars zijn erg doortrapt. Ze weten precies hoe zij hun pups moeten verkopen. Zodra mensen een pup in handen hebben, is de koop al bijna gesloten. Bekijk de checklist voor je op pad gaat.

Ook bij kittens is het soms oppassen. Gratis kittens kunnen uiteindelijk een stuk duurder uitvallen. Zijn ze ooit gezien door een dierenarts? Hebben ze alle vaccinaties? Zijn ze gechipt? Al deze, en andere kosten komen er nog bij. En wat te denken van sterilisatie, want zeker met een buitenkat heb je anders zo zelf een 'oeps'-nestje in huis.

Leestips

Blauw lijntje
Goudvissen

Zorgen voor huisdieren

Je hebt je verdiept in diersoorten, een keuze gemaakt die bij je past en je nieuwe huisgenoot is gearriveerd? Grote kans dat je dan nog (nieuwe) vragen hebt over de verzorging. Hoe maak je jouw konijnen gelukkig? Wat is een goed hamsterhok? Hoe voed je een kitten op? We geven je graag wat extra informatie over de verzorging van je nieuwe huisdier(en).

Dierentips:

Blauw lijntje
Hond en vrouw knuffelen

Als het anders loopt

Ondanks zorgvuldige afwegingen, kun je toch in de situatie belanden dat jouw dier niet bij je kan blijven en dat je afstand wilt doen. De keuze om deze naar het dierenasiel te brengen, is voor veel mensen dan de eerste optie. Maar eigenlijk is dit niet optimaal. Voor dieren is het verblijf in een asiel stressvol. Wij zijn een grote voorstander van directe bemiddeling van oude baas naar nieuwe baas, zonder opname in ons asiel.

Mocht je in jouw eigen familie-, vrienden- of kennissenkring geen geschikte nieuwe eigenaar vinden voor het dier, dan kunnen sommige dierenasielen helpen via de zogenaamde hondenbemiddeling. Hierbij blijft de hond bij de eigenaar wonen totdat wij een geschikt, nieuw thuis hebben gevonden.

Hulp

We zijn er niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Op maatschappelijk niveau, met hulpverleningstrajecten voor huisdiereigenaren die problemen ondervinden bij de verzorging van hun dieren. En als hulp- en dienstverleners geconfronteerd worden met verstoord dierenwelzijn, kunnen zij contact opnemen met onze Helpdesk Hulpverleners. Verder ondersteunen we met ons Dierenbuddyproject ouderen en chronisch zieken bij het verzorgen van huisdieren. Zo kunnen dier en mens bij elkaar blijven.

Als je door omstandigheden echt niet meer voor je hond, kat, konijn of knaagdier kunt zorgen, kunnen wij de zorg voor het dier overnemen en zorgen dat het in een nieuw huis een tweede kans krijgt.

Blauw lijntje

Steun ons

bij de zorg voor asieldieren

In onze asielen komen geregeld dieren binnen die overhaast zijn aangeschaft. Of opeens toch wat meer werk bleken. De Dierenbescherming vangt deze dieren liefdevol op. Steun ons in dit werk!