Op zoek naar een rashond?

De gezondheid van diverse hondenrassen gaat al jarenlang flink achteruit. Inteelt en overdrijving van uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop, komt het welzijn van deze rashonden absoluut niet ten goede.

Op zoek naar een rashond?

Keuze van een rashond

Mocht je voor een rashond kiezen, en de hond van jouw keuze niet vinden in het dierenopvangcentrum, dan kun je een rashond aanschaffen bij een hondenfokker. Een weloverwogen keuze maak je met de Rashondengids van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Deze gids maakt het eenvoudiger om van een hondenras in te schatten wat de risico’s zijn en waar je op kunt letten. Tot nu toe zijn de 30 populairste rassen en alle Hollandse rassen onderzocht. Per hondenras geeft de gids aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. Ook vertelt de gids waar je verder aan moet denken bij de aanschaf van een hond.

Als toekomstige koper van een pup heb jij invloed op het welzijn en de gezondheid van honden in Nederland. Als steeds meer kopers geen pups meer kopen die niet zorgvuldig gefokt zijn, dan zijn de hondenfokkers genoodzaakt om gezondere pups op de wereld te zetten. De fokkers zullen vaker gaan testen op erfelijke aandoeningen, en de ouderdieren zorgvuldiger uitkiezen.


Over de Rashondengids

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) - dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Dierenbescherming – adviseert over de aanschaf en verzorging van alle mogelijke huisdieren. De Rashondengids geeft van de populairste hondenrassen duidelijk aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. De Rashondengids is gebaseerd op een wetenschappelijke studie dat het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van Universiteit Utrecht – waar de Dierenbescherming deelneemt in de klankbordgroep – heeft gedaan om na te gaan welke erfelijke en/of rasgebonden ziekten belangrijk zijn bij de populairste hondenrassen.

Voor een gezonde, sociale hond

We zijn deelnemer aan het platform Fairdog, waar je op termijn terecht kunt voor tips en een betrouwbaar aanbod. Kijk ook eens bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) voor advies bij de aanschaf van een hond.

Lees tips van het LICG