Samenleven met dieren in de natuur

Wat jij kan doen voor dieren in je omgeving

Dieren en mensen leven steeds vaker dicht bij elkaar. Dat levert situaties op waarbij we soms wat extra op de dieren in onze omgeving moeten letten. Of een beetje plaats moeten maken om ze te helpen.

Een vogeltje in de tuin

Omgaan met dieren in het wild

Duiven op een nest

Eén van de doelen van de Dierenbescherming is dat Nederland zo is ingericht dat dieren genoeg ruimte en rust hebben voor een natuurlijk leven. Dieren die als plaag worden ervaren worden geweerd, niet gedood. Mensen brengen geen schade toe aan in het wild levende dieren, maar leven in harmonie met hen samen.

Dieren in je omgeving helpen

Bijen

Salamanders in de tuin, muizen in huis of roofvogels op het dak; je kunt het allemaal in je eigen woonwijk tegenkomen. Verstedelijking maakt het voor dieren steeds lastiger om een eigen plek te vinden.

Daarom is het extra belangrijk dat jouw balkon of tuin dieren hartelijk verwelkomt. Fijne planten voor de vlinder, een nestkast voor de vogel, een rommelig bladerhoekje voor de egel.

De kleinste aanpassingen zorgen voor de grootste verschillen.

Tips per seizoen

  • Hond gras lente i Stock 858245458
    Lente

    Hoe kan je dieren in de lente helpen?

  • istock
    Zomer

    Help dieren in de hitte

  • Eekhoorn herfst i Stock 461815459 bewerkt
    Herfst

    Wat kan jij doen voor dieren in de herfst

  • I Stock 1353005238
    Winter

    Help dieren in de winter

1/4
blauw lijntje
Een egeltje

Ruimte voor dieren

Diervriendelijk leven betekent soms ook even helemaal niets doen. Regelmatig krijgen onze wildopvangcentra dieren binnen die met de beste bedoelingen zijn 'gered', terwijl dat niet nodig was. Daarom is het belangrijk te weten wanneer je wel en niet moet ingrijpen.

Het nummer 144 is ook voor overleg als je twijfelt of je moet helpen, maar met onderstaande tips kan jij al een hoop diervriendelijke keuzes maken.

blauw lijntje
Een vogel op een tak

Dieren in nood?

Hoewel we in principe vinden dat wilde dieren zoveel mogelijk met rust moeten worden gelaten, bieden we (soms met partnerorganisaties) wel hulp als wilde dieren in nood komen. Opvang moet wat ons betreft altijd gericht zijn op herstel en het terugzetten in de natuur. En wanneer lijden uitzichtloos is, moet euthanasie worden toegepast.

  • Kom je een dier tegen in nood, bel dan het centrale meldnummer 144. Dit nummer is ook voor overleg.
blauw lijntje
Een duif

'Overlast' van dieren

We krijgen regelmatig vragen van mensen die last hebben van dieren in en om het huis. Wat als een nest erg in de weg zit? Of als duiven veel overlast veroorzaken?

Soms is het een kwestie van geduld en een beetje plaats maken voor de dieren. Maar soms valt er ook iets aan te doen.

Lees hieronder een aantal tips die misschien kunnen helpen.

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

Doden van wilde dieren is niet alleen wreed, het is ook nog eens dweilen met de kraan open. De vrijgekomen ruimte binnen de groep dieren wordt al snel opgevuld als de omstandigheden niet aangepast worden. Dat lekkere gras blijft ganzen aantrekken en als er geen goed hek geplaatst wordt, huppelen nieuwe konijnen weer vrolijk rond waar ze niet gewenst zijn. Er zijn steeds meer maatregelen waarvan is aangetoond dat ze wel werken. Lees hier meer over welke aanpak de Dierenbescherming bepleit.

Voor dieren in het wild

Wilde dieren in Nederland komen geregeld in de problemen doordat ons land meer en meer is aangepast aan menselijke behoeftes. Wij pleiten voor een diervriendelijkere omgang met wilde dieren, en zoeken actief naar diervriendelijke oplossingen.

Lees verder Alle dossiers

Steun de wildopvang

Samen tegen dierenleed

De wild- en egelopvang zijn een belangrijk onderdeel van de Dierenbescherming. Gewonde en zieke dieren kunnen in een rustige en aangepaste omgeving herstellen, om gezond en wel weer te kunnen terugkeren in de natuur. Zonder jouw hulp kunnen wij deze intensieve zorg niet bieden!