Omarm de mol: een nuttig beestje

Het is weer mollentijd! En voor degene die bij deze woorden knarsetandend naar zijn gazonnetje wil rennen met een hamer in de hand; in dit artikel geven we diervriendelijke tips om ze op afstand te houden.

Omarm de mol: een nuttig beestje

Maar niet zonder eerst een poging te hebben gedaan om je van het belang van de fluweelzachte beestjes te overtuigen. De mol is namelijk hartstikke nuttig en houdt je tuin gezond. Neem je een mol waar in je tuin, dan is dat in feite een groot compliment: het duidt op vruchtbare aarde.

Tel je mee? In het weekend van 19 en 20 februari wordt de jaarlijkse Mollentelling weer gehouden. Mollen en molshopen in de tuin kun je doorgeven via tuintelling.nl en daarbuiten (in parken, bossen, weilanden et cetera) via het mollenmeldpunt. Veel plezier!

De rol van de mol in een gezonde tuin

Mollen zijn insecteneters die voornamelijk onder de grond leven. Hun schepvormige klauwen zijn uitermate geschikt voor het opzij scheppen van aarde. Mollen leveren een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de bodemvruchtbaarheid, door gangen te graven waardoor water en zuurstof tot diep in de aarde kunnen doordringen. Omdat ze larven eten die graswortels vernietigen, zijn ze (op de molshopen na) ook goed voor het gazon. Bovendien eten ze kevers die zich voeden met decoratieve planten. Nog niet overtuigd van het nut van deze wonderbaarlijke grondwerkertjes? Mollen zijn gek op mieren, termieten, spinnen én slakken. Ook lusten ze wel een babymuisje op zijn tijd. Ze helpen je op natuurlijke wijze vervelende plagen in toom te houden en bemesten je bodem, gratis en voor niets, van binnenuit.

 • Tip 1: Laat mollen hun gang gaan en duw molshopen terug

  We kunnen het niet laten om met deze te beginnen, want zoals we al schreven heeft een mol in je tuin meer voor- dan nadelen voor onder andere de kwaliteit van de bodem. Duw molshopen en gangen plat. Aanhoudende verstoring weerhoudt mollen ervan om op die plek weer aan de gang te gaan en er zal vanzelf nieuw gras op groeien.

 • Tip 2: Zorg dat ze je tuin niet kunnen vinden

  Oh, de ironie. Wist je dat mollen óók van een strak gazon houden? Daar kunnen ze ongestoord graven, zonder zich om boomwortels heen te hoeven manoeuvreren. Bomen en planten kunnen je helpen om mollen buiten de deur te houden. Je zou de keizerskroon, kruisbladwolfsmelk of diverse soorten nieskruid kunnen planten, de mol vindt deze planten niet lekker ruiken.

 • Tip 3: Graaf een mollennet in

  Met een mollennet houd je mollen uit je tuin (als ze er nog niet in zitten) zonder dat je ze ermee kwaad doet. Ook is het een milieuvriendelijke (niet giftige) oplossing om mollen te weren.

 • Tip 4: Verjaag mollen

  Een van de meest beproefde methoden is het plaatsen van (glazen) flessen of potten in de grond of in de molshoop met de opening naar boven. De wind zorgt voor een fluitend geluid in de fles of pot dat zich in de mollengang doorzet. Ook andere lawaaimakers kunnen dienen zoals de muziek producerende chips die in melodieuze prentbriefkaarten zitten

Mollen leveren een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de bodemvruchtbaarheid, door gangen te graven waardoor water en zuurstof tot diep in de aarde kunnen doordringen.

Voor dieren in het wild

Wilde dieren in Nederland komen geregeld in de problemen doordat ons land meer en meer is aangepast aan menselijke behoeftes. Wij pleiten voor een diervriendelijkere omgang met wilde dieren, en zoeken actief naar diervriendelijke oplossingen.

Alle dossiers