Checklist: een gezonde pup

Herken foute handelaren

Ben je op zoek naar een puppy? Let dan goed op! Het vinden van een goede, gezonde hond is lastiger dan je denkt. Malafide hondenhandelaars zijn erg doortrapt. Ze weten precies hoe zij hun pups moeten verkopen. Zodra mensen een pup in handen hebben, is de koop al bijna gesloten.

Over de foute puppyhandel

In Nederland worden jaarlijks ongeveer duizenden honden verkocht, voornamelijk pups. Van de helft van deze jonge hondjes is niets bekend. Vermoedelijk zijn ze afkomstig uit Oost-Europese puppyfabrieken, waar de leefomstandigheden belabberd zijn. Het ‘produceren’ van zoveel mogelijk hondjes tegen een zo laag mogelijke kostprijs brengt grote risico’s met zich mee.

Checklist foute puppyhandel

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan een bezoek een inschatting maakt van de betrouwbaarheid van de fokker of handelaar. Voor je het weet, is het een foute puppyhandelaar. De checklist foute puppyhandel kan helpen voorkomen dat je bij een foute handelaar belandt.

  1. Neem geen contact op als de advertentie geen duidelijke foto’s en informatie van het nestje en van de ouderdieren biedt.
  2. ‘Google’ naam, nickname, e-mailadres en telefoonnummer van de handelaar. De kans is groot dat eventueel eerder gedupeerde klanten hun ongenoegen hebben geuit.
  3. Foute handelaren hebben vaak géén handelsgeschiedenis (maar wel geruime tijd een account) óf het wordt juist zichtbaar dat ze meerdere nesten verhandelen.
  4. Kopieer en plak de advertentietekst in Google. Uit de resultaten zal blijken waar dezelfde tekst verder te vinden is.
  5. Neem altijd eerst per mail of schriftelijk contact op. Het geeft je nog even tijd om over je keuze na te denken en je hebt bewijs van contact, mocht je dat nodig hebben.
  6. Ga minimaal twee keer langs bij het nest voordat je een puppy mee naar huis neemt. Een goede fokker of handelaar gaat hiermee akkoord.
  7. Maak het geld over via je bankrekening. Op deze wijze heb je bewijs van aankoop en de correcte naam en adresgegevens.
  8. Neem alleen een hond die al gechipt is en geregistreerd staat op de naam van de fokker of handelaar.

Download de checklist als pdf

Ga je een nestje bekijken? Let dan goed op!

Jaarlijks worden tienduizenden pups door malafide hondenhandelaren in kofferbakken en kisten naar Nederland gesmokkeld, om te worden verkocht via hoofdzakelijk online handelsplaatsen. Allerlei rassen en kruisingen, de een nog schattiger dan de ander. Natuurlijk zijn ze volgens hun 'zorgvuldig gefokt' en 'in huis opgegroeid'. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar de omstandigheden waaronder pups worden aangeboden. Deze checklist helpt je daarbij. En onthoud altijd: bij twijfel niet doen!

Gevolgen voor je puppy

Niet alle pups van foute handelaren ontwikkelen gedrags- en gezondheidsproblemen. Een deel lijkt er zelfs prima van af te komen. Met nadruk op ‘lijkt’. Want lang niet altijd wordt gestoord of afwijkend gedrag erkend als een gevolg van slechte socialisatie. Indien een hond extreem druk of juist heel rustig is, wordt dit vaak toegeschreven aan zijn karakter, terwijl het vrijwel altijd te maken heeft met een gebrekkige opvoeding of fysieke beperkingen. Daar komt nog bij dat de gevolgen van een verzwakt immuunsysteem soms pas op latere leeftijd zichtbaar worden.

Naast de gevolgen voor gezondheid en gedrag van de pup, gaat er nog veel meer leed schuil achter de malafide handel in puppy’s. Hoeveel nesten heeft de moederhond bijvoorbeeld moeten produceren? Hoeveel dagen in haar leven heeft zij daglicht gezien? En hoeveel broers en zussen hebben het niet gered?

Kortom, voorkom dierenleed en let goed op bij het aanschaffen van een pup.

Voor een gezonde pup

Het vinden van een goede, gezonde hond is lastiger dan je denkt. Malafide hondenhandelaars zijn erg doortrapt. Ze weten precies hoe zij hun pups moeten verkopen. Kijk bij het LICG voor meer tips

Doe de test