Chip je kat!

Als er iets met jouw huisdier gebeurt, dan wil je dit toch graag weten? Chippen (en een goede registratie) kan onzekerheid en zorgen voorkomen. Voor honden is dit al verplicht, maar voor katten is dit helaas niet het geval.

Landelijke chipplicht

Chip de kat heeft slim personeel dat ervoor gezorgd heeft dat Chip gechipt is. Hij zit het liefst binnen. Maar als hij toch eens op avontuur gaat en verdwaalt, dan is de kans heel groot dat alles weer goedkomt. Helaas hebben niet alle katten zoveel geluk.

Er komt een landelijke chip- en registratieplicht voor katten, heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begin 2023 bekendgemaakt.
Lees verder

Waarom chippen?

Vinden katten altijd hun weg terug? Helaas niet. Soms kunnen ze ergens van schrikken, wegrennen en verdwalen. Jaarlijks raken er in ons land ongeveer 62.500 katten zoek. Daar vangt de Dierenbescherming meer dan 6500 van op. Helaas kunnen we slechts 17% van de verdwaalde katten herenigen met hun baasje. Voor honden is dit maar liefst 93%, waaruit blijkt dat chippen écht effectief is.

Verplicht chippen en registreren

Waarom honden wel gechipt moeten worden en katten niet? Wij snappen niet waarom de landelijke overheid het verplicht chippen van katten niet al lang geregeld heeft. Voor honden is er al een registratiesysteem dat goed werkt en dat ook ingezet kan worden voor andere diersoorten. Dan is het toch een kleine moeite om ook het chippen en registreren van katten verplicht te stellen?


Tot 1 juli 2020 riepen we dan ook iedereen op om onze petitie te tekenen voor een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Daarmee helpen we namelijk om:

  • katten met hun baasjes te herenigen;
  • het aantal zwerfkatten terug te dringen;
  • onverantwoordelijke huisdierbezitters op hun gedrag aan te spreken;
  • het dumpen van katten tegen te gaan (de eigenaar is traceerbaar);
  • veel dierenleed te voorkomen!

Binnenkatten

Misschien denk je nu: ja maar mijn kat komt nooit buiten. Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatievermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus meer moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans zoek te raken.

Wat doet de Dierenbescherming met 'zwerfkatten'?

In Nederland worden zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Helaas nemen niet alle kattenbezitters de verantwoordelijkheid serieus. Met als gevolg ongewenste nestjes, een groot aantal kittens en op straat gedumpte katten. Chippen, castreren en steriliseren kan veel ellende voorkomen. Dankzij inspanningen van onze vrijwilligers door het hele land worden jaarlijks duizenden verdwaalde katten opgevangen. Voor de tamme dieren waarvan de eigenaar niet wordt gevonden, zoeken we een nieuw thuis. De verwilderde katten die niet meer kunnen wennen aan een leven met mensen, worden door vrijwilligersteams gevangen, onvruchtbaar gemaakt en in hun eigen omgeving teruggeplaatst (TNR-methode). Zwerfkittens socialiseren we bij gastgezinnen, waarna ze via de dierenasielen worden geadopteerd.

Hoe werkt chippen?

Een chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onderhuids aangebracht, tussen de schouderbladen. Je kat voelt dat als een klein prikje, maar als de chip eenmaal zit, voelt hij er niets meer van.

Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw persoonlijke gegevens. De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk! Voor een overzicht van de registratiedatabases kun je kijken op https://www.chipnummer.nl.

Chipacties in het land

Het chippen van een kat is bij de dierenarts natuurlijk niet gratis, maar er zijn door het land heen verschillende initiatieven waardoor het chippen financieel een stuk aantrekkelijker of zelfs voor niks is. Denk aan de jaarlijks terugkerende gratis Chipmaand in Rotterdam (november) en in de gemeente Nissewaard (december). Daarnaast hebben veel dierenartsen zo nu en dan kortingsacties. Neem voor meer informatie contact op met een dierenarts bij jou in de buurt.

Voor het chippen van katten

Jaarlijks vangen we duizenden verdwaalde katten op, waarvan we het grootste deel niet kunnen herenigen met de eigenaar, omdat ze niet gechipt of goed geregistreerd zijn. Voorkom verdriet en chip je kat