Paastips

Paastips

De paasdagen komen er weer aan: een fijne tijd die het begin van de lente markeert en een feestelijke reden om het weer extra gezellig te maken in huis. Paastakken met bungelende haasjes in een vaas, chocolade eitjes in een schaaltje en samen om tafel eieren verven voor het paasontbijt. En ach! Heb je dit jaar al kuikentjes gespot? Klinkt als lentekriebels nietwaar? En zo willen we dat graag houden, ook voor de dieren. We informeren je daarom over een paar belangrijke punten.

Zijn chocolade eitjes giftig voor huisdieren?

Voor ons zijn chocolade eitjes en paashazen een lekkernij, maar huisdieren kunnen er goed ziek van worden en zelfs aan overlijden. In chocola zit de stof theobromine en dit kan giftig zijn voor huisdieren zoals honden en katten. Hoe donkerder de chocola, hoe slechter. Heeft je huisdier per ongeluk toch chocola gegeten? Raadpleeg je dierenarts. Hier kun je meer lezen over chocoladevergiftiging.

Hebben paaseieren het Beter Leven keurmerk?

Supermarkten pronken met grote witte eieren: perfect om te verven. Consumenten kopen in deze tijd dan ook meer eieren dan normaal. Vaak zijn dit eieren zonder Beter Leven keurmerk, gelegd door kippen die bijvoorbeeld in kooisystemen gehouden worden en die daardoor hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen. Zo kunnen leghennen bijvoorbeeld niet scharrelen door gebrek aan ruimte en strooisel en kunnen ze geen stofbad nemen. Ga je eieren verven (en eten)? Let dan op het Beter Leven keurmerk. Hoe meer sterren, hoe beter. Beter Leven eieren kunnen ook gewoon wit zijn.

Mogen dierenwinkels paaskuikens verkopen?

Rond de Pasen zien we geregeld ‘paaskuikens’ in de etalages. De Dierenbescherming vindt niet dat deze kuikens gebruikt mogen worden als promotiemateriaal. De kuikens kunnen niet terug naar het bedrijf van oorsprong, omdat ze dierenziekten met zich mee kunnen brengen. Het is vaak niet duidelijk wat het lot van deze kuikens is. Mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan en kuikentjes in huis halen, realiseren zich vaak niet dat de kuikens uitgroeien tot grote kippen (meestal hanen) en zijn daar dan achteraf niet zo blij meer mee. Ben je wel bewust op zoek naar een stel kuikens? Verdiep je van tevoren in de verzorging van kippen en weet wat je te wachten staat. Koop de kuikens dan ook niet rondom Pasen, zodat je in ieder geval aantoont niet gevoelig te zijn voor de trend rondom Pasen.

Wat vindt de Dierenbescherming van gekleurde kuikentjes?

De Dierenbescherming is tegen het gebruik van dieren voor volksvermaak. Ieder jaar rond Pasen rouleren er filmpjes met gekleurde kuikentjes en daar is de Dierenbescherming niet blij mee. Het kleuren van kuikens gebeurt vaak hardhandig met verf die slecht is voor de gezondheid van de dieren. Zo kunnen eieren ingespoten worden met chemicaliën, dompelen ze de dieren onder in verf of worden ze ‘gekwast’. De verf kan ook uit kleurstoffen bestaan die in voeding worden gebruikt. Dit is minder schadelijk, maar voor dieren heeft het alsnog geen enkel nut en het is slechts bedoeld voor de lol, omdat het bijvoorbeeld ‘zo gezellig’ staat op paas- of voorjaarsmarkten. In Nederland komen we dit overigens bijna niet tegen. Tot 2018 vlogen er nog wel gekleurde duiven in de Efteling. Het verven van dieren is zodoende niet verboden… Ook al is het wettelijk verboden om dieren te mishandelen. In de praktijk kan men moeilijk bewijzen of het verfproces en de gezondheidsgevolgen daadwerkelijk schadelijk zijn. De Dierenbescherming vindt het verven van dieren hoe dan ook absurd en onnodig. Dieren zijn mooi zoals ze zijn.

De Dierenbescherming vindt het verven van dieren zoals kuikens volstrekt onnodig en absurd.