Happy konijn

Een konijn in een mooi hok met lekker veel stro en alles erop en eraan. Wat is daar nu mis mee? Veel huisdierliefhebbers zijn zich van geen kwaad bewust, maar konijnen zijn echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven.

istock

Konijnen staan op de vierde plek van meestgehouden huisdieren in Nederland; er zijn er zo’n 1,2 miljoen van. Maar uit onderzoek blijkt dat veel eigenaren te weinig weten over de verzorging die ze nodig hebben. Het is zelfs zo dat 63% van de konijneigenaren aangeeft dat ze maar één konijn hebben.

Winkelconcept Happy Konijn

Vandaar het winkelconcept Happy Konijn. De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo hebben dit winkelconcept ontwikkeld om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden en verzorgen van konijnen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief dat impulsaankopen van het populaire huisdier moet helpen voorkomen.

Vier winkels in Maastricht, Middelburg, Gouda en Waddinxveen doen daarom de aftrap met een bijzonder winkelconcept, waarbij verkopers van konijnen niet alleen vertellen, maar ook laten zien hoe je het wél goed doet. Zij gaan een voorbeeldfunctie zijn voor andere dierenspeciaalzaken en tuincentra waar konijnen worden verkocht.

Het winkelconcept start met het op kleine schaal ervaring opdoen met Happy Konijn (komt het over, pakken de ondernemers het goed op, wat ontbreekt misschien nog aan informatie?). Daarna is de ambitie om het concept uit te breiden en te verbreden naar een diervriendelijker productassortiment dat bijdraagt aan blije en meer gezonde konijnen in Nederland. Ofwel: een nieuwe manier van konijnen houden.

Hoe krijg je een happy konijn? Download de poster

Tip 1: Geef je konijn minimaal 1 vriendje!

Wanneer je besluit een maatje te zoeken voor je konijn, is het verstandig om een afspraak te maken voor een speeddate bij de opvang bij jou in de buurt.

De opvang zal samen met jou én je konijn op zoek gaan naar een goede match. Er wordt vooral gekeken naar het karakter van jouw konijn. Tijdens zo’n speeddate wordt jouw konijn één voor één voorgesteld aan een paar konijnen. Vaak wordt dan al snel duidelijk welk konijn de beste match is.

Bij het koppelen van konijnen geldt dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Geen koppeling verloopt bijna hetzelfde. Konijnen die elkaar niet mogen, kunnen vechten tot de dood er op volgt. Sommige konijnen zijn veel lastiger te koppelen dan andere, maar voor nagenoeg ieder konijn is een partner te vinden. Het maakt daarbij niet uit of het konijn oud of jong is of zijn hele leven alleen heeft gezeten.

Hoe lang het proces van koppelen duurt, is verschillend per konijn. Je kunt al snel zien als ze elkaar echt niet mogen, maar er gaan vaak wel een paar weken overheen voordat zich een stabiel koppel heeft gevormd die de rest van hun leven gelukkig samen zijn.

Dus zoek je een vriendje voor je konijn? Lees hier dan meer over het koppelproces.